Inlägget gjort

Tvångssyndrom OCD

Tvångssyndrom OCD Obsessive-Compulsive Disorder

 

Tvång eller tvångssyndrom drabbar gärna barn runt puberteten, och vissa menar att det kan ha samband med hormoner. Dock kan man ofta se något avvikande redan innan tvånget visar sig, utan att man kanske satt ord på det. Det är också vanligt att ha dubbeltdiagnoser där tvång uppträder tillsammans med t.ex. depression, autismspektrum eller ADD/ADHD. Det finns också rapporter om att OCD kan bero på en streptokokk-infektion som lätt låter sig behandlas med antibiotika. Det behöver inte vara en halsinfektion, och testet görs normalt inte inom svensk sjukvård.

Vid lätt OCD kan man behandla med KBT. KBT är ofta bestående och ett mycket bra alternativ som hjälper de med lätt-måttlig OCD. Emellertid kommer fortfarande symptom från ‘autism’ eller ‘depression’ eller ‘ad(h)d’ vara kvar. Med en behandling som fokuserar på att återupprätta balansen i kroppen och komma åt grundorsakerna är målet att alla besvärliga symptom ska försvinna. Det är samma grundorsak som visar sig och som av sjukvården ges olika diagnoser.

Förr sade gärna läkemedelsbolagen att tvång berodde på en brist på serotonin i hjärnan, men den teorin har aldrig bekräftas och är numera starkt ifrågasatt.[1] Dock verkar medel som SSRI (selektiva serotonin återupptagshämmare) fungera (åtminstone i viss grad) för 30-60% av de drabbade, fast endast i mycket höga doser och efter lång tid. Sedan effekten typisk tar flera veckor-månader är det uppenbart inte bara serotoninet i hjärnan som påverkas och som ger symptomlindring. Några menar den positiva effekten av SSRI beror på att de är milda antioxidanter.

Går man in på scholar-google.com eller PubMed och söker på antioxidant eller oxidative stress och OCD får man flera sidor med vetenskapliga artiklar där man hittat att patienter med OCD har förhöjd oxidativ stress, och där man försökt behandla detta med antioxidanter och olika detox metoder. Många av de medel som har försökts, är tyvärr läkemedelsklassade i Sverige, och inga läkare kan skriva ut de då de inte får användas mot OCD.

En alternativ hypotes är att OCD har att göra med obalans mellan GABA och glutamat. Igen finns det mycket vetenskaplig stöd för teorin. Självklart ska alla med OCD därför undvika MSG!

Oberoende av om man tror på glutamat eller oxidativt stress, är det föreslagna behandlingen ofta den samma. Man använder i första hand kroppsegna ämnen som aminosyror, olika vitaminer och mineraler. Det är inget problem att kombinera dessa med SRI, och många artiklar skriver just om NAC som ett komplement till SSRI/SNRI. Bäst är om man spelar med öppna kort gentemot sin läkare.

Att läka naturligt från OCD tar 3-12 månader!

Mest arbete är gjort runt ämnet N-acetyl-cystein (NAC). Runt 70% får i alla fall någon lindring av NAC och 50% är fullt friska efter 3 månader[kk], men studierna pågår oftast endast kort tid (8-16 veckor) och man ger endast NAC. Ger man NAC över längre tid och tillsammans med ämnen som rensar ut toxiner och bygger upp kroppen kan utfallet bli bättre. NAC är fritt tillgängligt i nästan hela världen, och mycket billig och med minimala biverkningar. Dock är den läkemedelsklassad i Sverige och kan inte fås i vanliga butiker här. Emellertid kan det beställas från vilket som helst annat land, se under referenser. NAC tar tid på sig att verka, vanligtvis 4-12 veckor innan man alls börjar se effekt och tvånget brukar släppa gradvis över en period på runt ett år. Normalt används en dos på 2-3g/dag fördelad på 2 eller 3 doser (alltså 1200mg*2 eller 900mg*3). Några kan få lätt illamående och lös mage den första tiden, något som kan undvikas om man först har en period med zink, magnesium och P-5-P (aktivt B6). Normalt ger man endast 400-600mg/dag första veckan för att dubbla dosen varje vecka tills man är uppe i full behandlingsdos på 2400-3000mg/dag.

Litteraturen skriver om undersökningar där man endast gett NAC -ev. i kombination med SSRI- för att få fram tydliga resultat för vad som verkar. Emellertid är det i praktiken alltid bättre att förstärka effekten med synergister som gör att NAC bättre kan verka. Tillsammans med NAC kan man därför prova zink, magnesium och P-5-P eller metylerade B-vitaminer. Några kan ha genmutationer på COMT eller SOD-generna, och behöver stärka kroppen med mineralerna mangan, molybden och B1 för att rensa ut toxiner som deras kroppar annars inte kan göra sig av med. Andra starka antioxidanter som kan förstärka effekten är tocotrioler, en typ av E-vitaminer, C-vitamin, Ubiquinol/Co-Q10 och selen. Undvik koppar, vanlig vitamin E (alfa-tocofenol) och folsyra. Det är alltså bäst att inte ta multivitamin-mineral-komplex. Kombinera gärna med TMG.

En komplikation är att NAC innehåller stora mängder svavel, som några kan ha svårt med. Tydligast är detta för de som har astma eller lätt blir andfådda, då sulfiter gör att lungorna inte tar upp syre lika lätt. Andra kan få utslag eller eksem. Det kan vara bra att reducera svavel från andra källor, ät mindre lök, vitlök, kålplantor, broccoli och blomkål. MSM ska man absolut inte ta. Hjälp utrensningen genom att ta molybden, mangan och B1 varje dag. Blir reaktionerna för starka får man ta uppehåll med NAC medan man fortsätter med mangan, molly och B1 tills kroppens nivå av sulfiter sjunker.

Ibland kan man uppleva att NAC börjar verka, men att man sedan får en period efter 3-4 månader med förstärkt tvång igen. Det är oklart varför detta sker, men försätter man med NAC kommer tvånget långsamt gå tillbaka. Tvångstankarna fortsätter att minska under det första året på NAC.

En kropp i oxidativt stress är en dålig miljö för flera enzymer. Dels kommer DPP-IV-enzymer att ta skada, och kroppen blir då känslig för gluten och mjölkprotein. Ta DPP-IV enzymer eller undvik gluten och mjölkprotein tills tvånget gradvis sjunker undan då mjölkprotein ofta ger förhöjd ångest. Även DAO, ett enzym som bryter ner histamin kommer skadas i en kroppen med förhöjd oxidativt stress. Det upptäcker man fort i fall man en period provar leva histaminfritt och sedan provocerar med t.ex. tonfisk på burk och torkad skinka (välj den utan koncerveringsmedel). Vanligt är då att reagera med sömnlöshet, kliande ögon, täppt näsa eller annat som man kanske normalt förknippar med allergi. Reducera mängden histamin i kosten och ta DAOsin när du vill äta histaminrik mat, så får kroppen sova och det behöver den för att bli frisk!

 

Om att köpa NAC:

NAC kan köpas fritt i alla (?) land utom Sverige, men kommer stoppas i tullen om du beställer från utanför EU. Beställ t.ex på https://www.bulkpowders.se, går du via denna länken (http://referme.to/Hm7glyo) får du 25% på din första order. Pulvret är i lösvikt, men du kan själv göra kapslar genom att köpa till gelatinkapslar (eller cellulosa om du är vegetarian).

 

Vetenskapliga referenser

[1]

Varför fara med osanningar om ­depressioners orsaker?

En diskussion om SSRI och om huruvida serotoninbrist verkligen är grundorsak till ångest och depression

Serotoninhypotesen är en av flera förklaringsmodeller för depression och ångest

Ett svar på förre artiklen från läkemedelsverket, där de bl.a. säger:  Vad avser de exempel som författaren hänvisar till och som hämtats ur bipacksedlar eller Patient-Fass håller vi med om att de är alltför kategoriska och förenklande och att det vore önskvärt med en mera nyanserad skrivning.

[2] Glutamat-hypotesen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21963369

[3]

J Clin Psycholpharm, vol 32, no 6, Dec 2012, pp797-803

Bloggar och andra hemsidor:

http://www.ocd-free.org/

Några goda tips från alternativ behandlare som har lyckats bota OCD:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *