Mat & Psyke

Välkommen till Mat & Psyke. Här skriver vi om psykisk sjukdom ur ett biokemisk perspektiv. Kroppen är en enorm kemisk fabrik som omvandlar mat till energi, men även till tankar och känslor. Alla vet att alkohol och tobak påverkar kroppen, men alla andra livsmedel påverkar oss också. Brist på C-vitamin gav sjömän sjukdomar förr i tiden, på samma sätt kan människor i dag bli sjuka eller må dåligt av för mycket eller för lite av vissa vitaminer, mineraler, aminosyror eller hormoner.

Några har tyvärr en sämre förmåga att bli av med ’slagg’, toxiner och kroppens avfallsprodukter. Då kan det vara att man mår sämre, och behöver ta lite extra av något kosttillskott eller undvika viss typ av mat för att reducera det kroppen har överskott av.

Hos andra kan några biokemiska reaktioner gå för fort, och man behöver bromsa upp. Annars bildas för mycket av slutprodukten och det blir brist på ingångsmaterialet. Igen kan man oftast kompensera med rätt tillskott.

Lär man bara känna sin kropp och hur man skall kompensera för sin speciella biokemi så kan många psykiska och kroppsliga plågor försvinna. Psykisk sjukdom handlar inte om att man är inte ’knäpp’, utan det handlar snarare om att några av oss har genmutationer som gör att vi får kompensera med  kosttillskott eller diet för att må bra. Utgångspunkten är att endast jobba med kroppsegna produkter; med vitaminer, mineraler och aminosyror så långt det går. Givetvis kan annat (som traditionella mediciner) behövas i en övergångsperiod ifall man sliter med symptom. Mediciner och medicinalväxter kan innehålla många stora, komplexa molekyler som inte naturligt hör hemma i kroppen. Det kan ge biverkningar eller effekter på lång sikt som är svåra att överblicka. Därför gillar jag rena substanser som ger snabb effekt och som snabbt kommer ur kroppen om det visar sig ge negativa effekter. Rena produkter som naturligt förekommer i kroppen ger sällan större biverkningar, dock är det inte ovanligt att se positiva ringverkningar.

Tycker du att sidan ger bra information? Skulle du ha betalat för att få samma information från en läkare eller från en bok? Stöd gärna vårt arbete genom att swisha kr 50 till 0765 855 405, meddelande: ”gåva”.