Publicerad Lämna en kommentar

Fake News

Jag njuter av stillsamma dagar i vårsolen under coronakrisen. Mitt Facebook-flöde innehåller en underlig blandning av satiriska corona-sånger av typen ’I have gone viral’ via toapappersskämt till allehanda lösningar på hur man blir frisk från covid-19. Bara man tester just denna medicinen/kosttillskottet/kemikalien/vaccinet så löser sig allt. Fast det är mest bara Fake News. Tyvärr koster det liv när man provar ut nya behandlinger, och det gäller även när det är äldre mediciner som testas. Några fick information om de antivirala läkemedlen om bakfoten och självmedicinerade med ett parasitmedel för akvariefisk, och dog. Vår granne självmedicinerade sin cancer med gröna smoothies vilket tyvärr inte heller gick bra. Själv tar jag megadoser av allithiamin, men hur kan jag veta om det verkligen är bra? Leder det i längden till bättre hälsa eller bara en tunnare plånbok? Eller, Gud förbjuda, kanske det gör mig sjuk och till sist blir min död? För det typiska med kosttillskott är just paradoxen att det är de tillskott som först ger en negativ effekt som i längden gör något bra för dig. Så hur ska man veta att de negativa effekterna betyder att det i längden är bra, eller det betyder att det är dåligt och man ska undvika helt och hållet?

En varm sommardag för några år sedan blev och stående med en annan klassförälder. Jag pratade om vilka bra effekter jag sett av olika kosttillskott för hjärndimma, koncentrationsproblem och andra kognitiva svårigheter. ”Jag är så evidens-baserad i mitt tänkande” slog hon fast, ”jag tror bara på läkemedel, där finns det studier bakom som bevisar effekten”. Jag tyckte lite synd om henne och hennes medicinerade ADHD-son, för läkemedelsstudier är faktiskt till stor del Fake News. Läkemedelsbolag kan lägga miljarder på studier, och forskarna som utför studierna är till stor del beroende av anslag från läkemedelsindustrin. Statliga pengar ges ofta bara till de som också drar in pengar från industrin, så våra skattepengar används i första hand till att studera dyra läkemedel och nästan aldrig till att studera effekten av olika kosttillskott (där det inte finns rika industripartners). Många läkemedelsstudier publiceras inte, eller viktiga data utelämnas. Särskilt låter man bli att publicera om biverkningarna var kraftiga eller effekten uteblev. Jämför man studier betalda av industrin med oberoende studier är resultaten inte de samma, studier betalda av industrin hittar mycket bättre effekt av läkemedel än statligt finansierade studier. Man kan också specialdesigna en studie, t.ex. har vanliga antidepressiva mediciner, SSRI, så liten effekt att man för att överhuvudtaget visa någon effekt endast valde ut en mycket smal patientgrupp , medan medicinen ju ges till en betydligt bredare patientgrupp än där man visat att den har effekt. Hade man valt att publicera alla studier, och alla resultat skulle effekten av många läkemedel varit mer tveksam.

Samtidigt har det gjorts enstaka studier på effekten av kosttillskott. Sällan har man sett tydliga resultat. Fast, ibland är det så man undrar om de ville att studien skulle misslyckas. RDI, rekommenderad daglig intag, är det lägsta intaget en frisk person måste ha innan man får tydliga kliniska bristsymptom. En som redan är sjuk behöver en betydligt högre dos än RDI för att få effekt, samt att hen kanske har en sämre förmåga att tillgodogöra sig tillskottet, vilket kan ha orsakat att hen fick brist redan i utgångspunkten. En studie bör därför ge betydligt högre dos än RDI, och oftast i lång tid innan man ser effekt. Skillnaden mot mediciner är att kosttillskottet direkt påverkar hela kroppens biokemi. Har man brist på vitamin B6 och tar tillskott av P5P kommer man typisk först få en paradoxal negativ reaktion. Man får långsamt öka dosen. Samtidigt måste man tillföra kofaktorer som magnesium och zink. När hjulen drar igång igen, kan man i värsta fall se att det även finns andra näringsbrister i kroppen som kommer till ytan när det första symptomet som maskerade allt annat lättar. Sedan, efter några månader först, upptäcker man att kroppens enzymproduktion har kommit igång och att matsmältningen fungerar bättre. Kanske kommer man med tiden se att allergier försvinner av sig själv, eller att nattsömnen blir bättre, eller att tinnitusen försvinner. Bonuseffekter, som man kanske inte alls hade räknat med, men som kommer på köpet när kroppens maskineri börjar fungera bättre. En studie som ger små doser B-vitamin i en icke-biotillgänglig form under någon månad kommer troligen inte se någon effekt alls.

I tillägg måste man beakta paradoxen; det är oftast de som initialt får en negativ respons som har störst behov av tillskottet. Dessa bör därför uppmuntras att fortsätta i studien och inte hoppa av. Ibland har man även använd former for tillskott som inte är biotillgängliga. Magnesium är känt för att minska muskelspänningar och används därför ibland vid hjärtsjukdom. Den svenska hjärtläkaren som ville kolla om magnesium hade effekt vid hjärtsjukdom gav tillskott i form av magnesiumoxid. Et ämne som är mycket stabilt och knappt tas upp i kroppen. Hade man valt magnesiumcitrat eller magnesiummalat hade kanske resultatet blivit ett annat. Någon enstaka studie kan visa att lite högre doser av D-vitamin kan vara bra vid RA, men oftast ges så små doser och uppföljningen är så kort att man inte ser effekt. Tyvärr har dessa studier gjort att vården inte tror på kosttillskott och avfärder det.

Under hela mitt liv hade jag extrema problem med muskelspänningar, jag gick till kiropraktor flera gånger i månaden, pressade sönder tänder och hade kontant ont. Vården erbjöd massor med mediciner som smärtlindring som i sin tur gav biverkningar som magkatarr, hjärtrytmstörningar och annat, -och inte riktigt gav någon lindring mot muskelspänningarna. Ingen berättade om magnesium. Nu tar jag stora mängder magnesium flera gånger om dagen och mina spänningar och smärtor är borta. Som gravid fick jag hotande förtidsbörd, men ingen sade att jag hade zink-brist. Under 30 år hade jag konstant diarré och tålde inte mjölkprotein, men allt försvann när jag tok tillskott av P5P (en form av vitamin B6). Naturligtvis tror jag inte mina läkare hemlighöll något för mig. De visste inte bättre. Forskningen handlar om läkemedel, inte om hur kroppen fungerar. Vi försöker inte förstå vad tiamin (vitamin B1) gör i kroppen, vad som händer om vi får brist och vilka former för vitaminet som är mest biotillgängliga och vilka doser som behövs vid brist. Först när jag själv började experimentera upplevde jag vilken positiv inverkan det hade på mig.

Istället för att läsa studier på PubMed fick jag gå över till att läsa enstaka personers historia. Det vi kallar N=1 studier. Tyvärr är det det bästa vi har idag, då forskningen handlar om köpte studier på läkemedel. Privatpersoner har ibland listat ut grundorsaken till sina problem. Deras drivkraft var att bli frisk, och de är därför mer neutrala till vad som fungerar. De kan ha provat olika mediciner och tillskott i olika doser under lång tid, helt till de hittade lösningen till grundorsaken och sjukdomen försvann. Svårigheten med att läsa dessa historier är att skilja mellan klinten och vetet, se vad som är rimligt och vad som är Fake News. Det är inte alltid så lätt! Det finns oftast olika grundorsaker som kan ge samma symptom. Motsatt kan samma näringsbrist ge olika symptom. Det positiva är att kosttillskott -till skillnad från mediciner- oftast inte har biverkningar. I värsta fall kostar det pengar, i bästa fall löser det grundorsaken till din sjukdom, och du får massor av bonuseffekter på köpet.

Publicerad 3 kommentarer

Kronisk Candida – ångestskapande obalans

Candida- En grundorsak till flera psykiska diagnoser

Candida, obalans i tarmfloran, kan visa sig vara bakomliggande orsak till allvarliga diagnoser som depression, ME, CFS, RA, Ångest och flera andra kroniska sjukdomar.

Candida, en svamp som alla normalt har i kroppen kan ge allvarliga symptom och kronisk sjukdom hos vissa personer. Även om alla människor normalt har candida och en mängd andra svampar i mag-tarm-kanalen, kan candida bidra till allvarliga bekymmer hos vissa predisponerade individer. Dock är svampen oftast helt ofarlig. Det är endast när den blir invasiv och bildar mycel genom tarmväggen (’läckande tarm’) som belastningen på kroppen kan bli för stor. I motsats till vad många tror, kan den bästa behandlingen av candida vara att undvika svampdödande läkemedel. Istället bör man ställa sig frågan varför candida har blivit invasiv och jobba med underliggande orsaker.

Själv fick jag diagnosen Candida på 80-talet som svar på en kronisk diarré.  En holistisk läkare berättade för mig om ’Candida’, och lite avvaktande reflekterade jag över diagnosen. Dock fick jag ett recept på Nystatin, ett svampdödande medel som den gången gavs som löst gult pulver i gelatinkapslar. Det tok bara dagar innan jag såg effekt; mitt sömnbehov minskade från 12 timmar/dag  (!) med 15 minuter/dag under de första två veckorna. Emellertid hamnade jag till sist på akuten med misstänkt hjärtinfarkt. Och svampen försvann bara tillfälligt.

Candida är en allvarlig sjukdom, och bör inte behandlas på egen hand om man inte själv är väl insatt i vad som gäller!

Själv hade jag i och för sig en läkare, men han hade inte kunskapen. Människor med mycket candida får det vi kaller die-off, när svampen dör lösgörs toxiner som kan ge kraftiga symptom. Fortfarande tycker jag man ska ifrågasätta läkare som behandlar candida med svampdödande medel. Felaktig behandling av candida kan ge allvarliga hälsoskador och ledar oftast inte till att svampen försvinner mer än tillfälligt. Läs därför noggrant genom hela detta blogginlägg och fundera noga innan du eventuellt bestämmer dig för att behandla candida hos dig själv eller någon familjemedlem! Mycket har hänt inom detta området på senare år.

Symptomer för candida

Du har säkert läst om candida på andra sajter innan du kom hit, annars kan du prova några av dessa sidor:

4 health    Magkliniken   Hälsa som livsstil   Doktorn

Förutom magbesvär, brukar man lista upp trötthet, flytningar, klåda, vit beläggning på tungan, allergier och olika psykiska och neuropsykiatriska besvär. Alla dessa kan sannolikt även ha andra orsaker.

Hur man kan vara säker på att candida ligger bakom

Det vore bra att få en säker diagnos på att det är just candida som ligger bakom besvären! När du googlar på candida, kommer du säkert över sidor som berättar för dig att candida-överväxt beror på en antibiotikakur eller för mycket skräpmat. Bara du äter hälsosamt och tar bort socker någon månad blir du frisk. Det är säkert sant för de som har en lätt, ytlig överväxt.  Har du hittat till denna sidan, så har du troligen större besvär och hjälps inte alls av dessa råd. Ingen utvecklar allvarlig depression för att de tog en kort antibiotikakur på några dagar. Vore det så skulle hela världen vara full av människor som var sjukskrivna för depression eller trötthetssyndrom. Det är faktisk bara en lite undergrupp som utvecklar allvarlig candida, och tillhör du den kan du få överväxt av invasiv candida även utan att ta antibiotika eller äta stora mängder socker. Sannolikt beror det på genetiska förutsättningar eventuellt i kombination med näringsbrister, diet och mediciner. Mer om det senare.

För att vara säker på att det är candida som ligger bakom dina besvär kan du ta vissa diagnostiska test. Det finns många tester, inte alla ger tillförlitliga resultat. En möjlighet är att göra ett avföringsprov och leta efter candida där. Alla normala människor har viss mängd candida i tarmen, så att man hittar candida i avföring betyder inte med nödvändighet att du har överväxt. Har du överväxt av invasiv candida sitter svampen fast i tarmväggen fram till dess att den dör. Därför är det inte säkert att det kommer finnas candida i avföringsprovet även om du har den allvarliga invasiva formen som ger besvär. Det krävs stor erfarenhet och skicklighet att tolka ett avföringsprov rätt. Dessutom är det främst den ytliga candidan som man ser i avföringsprov, den som inte är så farlig. Den candida som ger symptom sitter fast i tarmväggen och lossnar inte och är svår att fånga i avföringsprov. Problemet är nämligen att den har bildat mycel  (svamp-rötter) som penetrerer tarmväggen, ger läckande tarm och därmed kommer mer svamptoxiner över i blodet.

Ett annat alternativ är att mäta halten av arabinose. Enligt de som säljer testet producerar candida arabinose, så om halten av arabinose i urin är hög är det ett tecken på candidaöverväxt. Detta kan testas genom att göra ett OAT, Organic Acid Test.  Tyvärr är testet rätt dyrt, ligger 2017 på ca 260$. Dessutom tar det runt 3 veckor att få svar. Testet är dock omdiskuterad, då vissa menar att arabinose inte behöver bero på candida eller alls ha samband med candida. En bra vetenskaplig referens på detta hittar inte jag, och ifrågasätter därför metoden.

Sedan finns ett enkelt hemmatest: ta ett glas vatten och spotta i det. Titta hur det utvecklar sig över tid. Bildas det långa strängar med saliv som långsamt sjunker ner i vattnet eller salivet lägger sig på botten är det ett tecken på candida. Saliv som fortsätter flyta på ytan indikerar en bra balans i tarmfloran utan svampöverväxt. Jag vet inte hur bra testet är, men det är enkelt att göra själv hemma och billigt.

Sedan kan man förstås gå på symptom; sötsug, allergier,trötthet eller svampinfektioner i olika delar av kroppen kan alla indikera svamp. Vaginella svampinfektioner, svamp i hårbotten, hud, örongång, naglar etc är en alla indikationer på svamp och ju flera ställen i kroppen där du har en påvisat svampinfektion, ju starkare är indikationen på att du även har svampöverväxt i tarm. Givetvis kan det finnas massor av andra orsaker till dessa symptomen också. Därför brukar jag vara pragmatisk; prova att köra strikt LCHF (också kallad ketogen kost) en tid, typ 2 veckor, och se hur din kropp reagerar. En normal kropp bör klara av en vecka på LCHF. Får du kraftiga reaktioner, ofta i form av att det som var jobbigt förr blir ändå mer jobbigt, så är du på rätt spår. Då har du en ”die-off” reaktion, för att svampen dör och utsöndrar extra stora mängder svampgifter under en tid. Var uppmärksom på att amerikanska sidor som skriver om ketogen kost beskriver en trendig variant som ofta ger extrema mängder oxalat i kosten.

Systemisk eller invasiv candida

I en frisk kropp lever candida, och andra svampar, på tarmslemhinnan och hjälper din kropp med matsmältningen. Det är för det mesta helt ofarligt. Men i vissa fall kan svampen bilda mycel (’rötter’) som går genom tarmväggen. Det kallar vi ’läckande tarm’, för det gör att större matmolekyler, toxiner och annat lättare går över i blodet. Detta verkar lättare hända om du har underskott på biotin. Läsar man på om biotin, kan man få intryck av att ingen har brist på biotin. Som så ofta, finns det invidiver som har genvarianter och en avvikande biokemi. Biotin som kosttillskott är helt ofarligt, det kan knappast överdoseras. Här under ser du en bild av två odlingar av candida, den till vänster växer i ett medium där det finns biotin, i skålen till höger fattas biotin. Utan biotin bildas mycel, med biotin växer candida snällt som en ytlig rund svamp.

candida bildar mycel vid brist på biotin

REF: Yamaguchi H. Sabouraudia. 1974 Nov;12(3):320-8. Mycelial development and chemical alteration of Candida albicans from biotin insufficiency.

Hos personer med brist på biotin, är risken att candida bildar mycel och tränger genom tarmväggen. Då får man läckande tarm, där mer toxiner kommer över i blodet. Candida kan lättare sprida sig till andra delar av kroppen. Ett riktigt bra tips om man har problem med candida är därför att ta tillskott av biotin. Som alltid bör man börja försiktigt med låga doser och bara långsamt öka. Risken är annars att man får starka biverkningar. Hos några ger det stark die-off när svampen dör. Kanske är det därför det ofta varnas för ”allergiska” reaktioner mot biotin, men alla har alltid biotin i kroppen så man borde inte kunna vara allergisk mot något kroppen ständigt producerar själv. Däremot kan det vara viktigt att börja väldigt försiktigt, då de med stor brist kan reagera kraftigt när mängden biotin i kroppen ökar. Normalt kan man börja med 1mg, och öka varannan vecka, men ev. kan man börja även mer försiktigt. Några upplever att de mår bättre när biotindosen kommer upp på nivåer som 40-60mg/daglig fördelat på 2-3 dagliga doser. När candida inte längre tränger genom tarmväggen blir den ofarlig för oss, och det finns ingen anledning att döda den. Samtidigt är det viktigt att ta tillskott av B-vitaminer, gärna i aktiv metyllerad form. De flesta behöver även tillskott av magnesium och zink.

Oxalater som grundorsak till kronisk candida

Medan några får candida av upprepade antibiotika-behandlingar och/eller en diet full av snabba kolhydrater, behöver detta inte alls vara fallet för de med kronisk candida. Snarare kan genetiska förutsättningar för att bli av med gifter vara nedsatt. Det är väl värt att läsa på om oxalater om candida är ett problem. Många försöker nämligen att döda candida med diet (du kommer dö innan svampen dör) eller med mediciner. Tyvärr visar det sig att båda lokalverkande mediciner som Nystatin och systemiska som Diflucan inte är så bra i längden. Visst är de effektiva i att döda svampen, men då miljön i tarmen inte ändras kommer svampen snabbt tillbaka, och ofta starkare för varje gång då tarmväggen förstörs under behandlingen. Istället har det ofta visat sig att de som försöker reducera mängden oxalater i kroppen klarar att skapa en frisk tarm där candida inte längre blir invasiv. När man reducerar mängden oxalater kan man bli rejält sjuk första tiden, så man måste gå långsamt fram. Rekommendationerna är att bara minska oxalathalten i maten med 5-10%/vecka. Det kan ta ett antal veckor att trappa ner. Medan nedtrappningen pågår och ytterligare något halvår är det vanligt att kroppen ’dumpar’ oxalat och under dessa dagar mår man sämre. Men undan för undan försvinner oxalaterna från kroppen och hälsan tar dess plats! Samtidigt är det viktigt att ta tillskott av aktiva B-vitaminer, zink, magnesium och biotin.

För några kan det vara viktigt att prova att ersätta tiamin, vitamin B1 med alternativa former som Allitiamin eller Benfotiamin. Några har nämligen svårt att få aktiva former för vitaminet in genom cellmembranet så även om det finns tiamin i blod/plasma kommer det inte in i cellerna. Det finns i dag inte tillförlitliga test som visar vilken form av tiamin som är bäst för en enskild människa, så man får helt enkelt prova sig fram med en burk Allitiamin eller Benfotiamin. Antingen ser man effekt inom några dagar (iaf inom ett par veckor), eller så behövs inte dessa specialvarianter av vitaminet. Som alltid, får du en negativ reaktion måste du rampa upp dosen försiktigt. En första negativ reaktion brukar betyda att du haft brist och att tillskott med tiden ger en positiv effekt.

Som du förstår, att bli av med candida på riktigt tar tid. Räkna med minst ett år. Fast långsamt kommer svampen att försvinna. Under tiden bör man vara måttlig försiktig med snabba kolhydrater, gradvis reducera oxalatnivåer i dieten, ta tillskott av biotin och andra näringsämnen som man kan ha brist på. Det finns ingen anledning att vara försiktig med att äta svamp om du inte är allergisk, istället bör man gradvis reducera matvaror med högt oxalatinnehåll som spenat, kakao, svart te, sötpotatis, nötter, rödbetor med mera.

Candida brukar bli lättare i takt med att oxalater försvinner från kroppen, normalt tar det 3-9 månader beroende på hur mycket som varit lagrat i kroppen. Under tiden kommer symptomen gradvis minska, även om utrensningssymptom kan göra allt värre under den första tiden.

Gillar du vår blogg? Tycker du att sidan ger bra information? Skulle du ha betalat för att få samma information från en läkare eller från en bok? Stöd gärna vårt arbete genom att swisha kr 50 till 0765 855 405, skriv gärna meddelandet: ”gåva”.

Publicerad 5 kommentarer

Depression: Grundorsaker och behandling

depression grundorsaker och alternativ behandling

De vanligaste grundorsaker till depression

Depression brukar ses på som ett tillstånd där kroppen har för lite serotonin, och man brukar därför behandla det med SSRI. SSRI är läkemedel som hindrar att serotonin återupptas. Många mår bättre av SSRI (dock med vissa biverkningar), men för andra har det mindre effekt och kan sågar ge starkare depression. En som har jobbat mycket med att förstå de biokemiska orsakerna till depression, är Dr William Walsh. Hans forskning är baserad på undersökningar av tusentals patienter, och han har hittat mönster som varit okända inom vården fram tills nu. Här skall jag kort redogöra för hans forskning inom depression.

De 5 huvudorsakerna till depression

Depression har inte bara en orsak, utan flera. Dock är några mer vanliga. Han pekar ut 5 huvudorsaker, och har gjord cirkeldiagrammet ovan som visar på hur vanliga dessa olika grundorsaker är.

Undermetylering (38% av alla deprimerade)

Undermetylering är den vanligaste orsaken till depression, och den som bäst behandlas inom den traditionella vården. Typisk för den undermetylerade gruppen är lågt serotonin och låg SAMe/SAH-kvot. Typisk har de också problem med histamin, läs mer om det här. Som alltid vid undermetylering, blir DPP-IV enzymerna i kroppen skadade, och tillskott med DPP-IV kan ge snabb effekt. De är ofta tävlingsmänniskor och har en stark vilja att lyckas. Några är på gränsen till perfektionister. Andra kan älta små oförrätter och/eller ha tvångstankar och ritualer. Höga histaminvärden gör att de ofta kan ha allergibesvär, särskilt olika former för pollenallergi och andra luftburna allergier. De kan verka lugna på ytan, men under finns ett sinne i uppror och med starka känslor. Undermetylerade är den gruppen som mår bäst av antidepressiva som SSRI, dock kan de ha stora biverkningar. SAMe lyfter nivåerna av serotonin, och kan fungera minst lika bra som antidepressiva (SSRI) och lika snabbt.

Dessa personer behöver hjälpa upp sin metylering med hjälp av t.ex. TMG, trimetylglycin. Det kan med fördel kombineras med B-6 eller pyridoxal-5-fosfat, som är den aktiva formen av vitaminet. Vanliga B-vitamin-komplex gör ofta depressionen värre. De kan även ha brist på zink, magnesium och selen. Kortsiktigt kan enzymer med tillskott av DPP-IV ge bra effekt (TriEnza, AFP Peptizyde).

Folat-brist (20%)

Den näst största gruppen med depression har folat-brist. (Folat, folsyra och folininsyra är alla namn på vitamin B-9.) De visar helt olika svar på blodprov jämfört med den undermetylerade gruppen. De har nämligen lågt serum folat, lågt histamin, högt SAMe/SAH-kvot och förhöjda halter dopamin och noradrenalin. Denna grupp mår inte bra av SSRI! Många har mycket ångest, och kan ha panikångest. De kan vara känsliga mot mat och kemikalier, men i motsats till de undermetylerade reagerar de oftast inte starkt på luftburna allergener. De är overmetylerade, och inte tävlingsinriktade och underpresterar ofta. Många har en konstnärlig eller musikalisk ådra.

Denna gruppen behöver folat! Gärna förstärkt med övriga B-vitaminer (B-12, B-3 och B-6) samt zink.

Kopparförgiftning (17%)

För några kan högt koppar i blodet leda till utarmning av zink, och låg aktivitet i vissa enzymer. Det är i första hand kvinnor som drabbas av koppar-förgiftning, och fokus är alltid att sänka kopparhalten i kroppen. Ofta kommer ångesten och depressionen i samband med hormonella obalanser, som vid pubertet, förlossning (post-partum depression) eller klimateriet. De bör inte ha kopparspiral. Dricksvatten som kommer genom kopparrör bör rensas för koppar, eller man kan köpa vatten på flaska. Ofta har dessa människor även tinnitus, och kan ha nickelallergi eller reagera negativt på oädla metaller, -t.ex. i smycken.

Zink och vitaminer med antioxidativ effekt är till hjälp. Zink måste fasas in långsamt. Det är riskfyllt att behandla kopparförgiftning på egen hand, och bör utföras i samarbete med utbildad personal.

Pyroluria (15%)

Pyrolia beror på en samtidig allvarlig brist på B-6 och zink. Det resulterar i stor undermetylering, inflammationer i kroppen, och låg serotonin och GABA.

Typiska drag är plötsliga, häftiga humöromslag, stark ångest och låg tröskel för stress. B-6 bristen gör att man sällan kommer ihåg sina drömmer. Korttidsminne kan vara dåligt, och det påverkar förmågan att läsa. Många har svårt att äta tidigt på dagen, och hoppar frukosten,- och ibland även lunchen. Typisk är de tunna på armar och ben, allt kroppsfett ligger på lår, rumpa och mage. De har svårt att få solbränna och är ofta känsliga för ljus och ljud.

Självklart skall pyroluria behandlas med zink och P-5-P (aktivt B-6), gärna med tillskott av biotin.

Tungmetallförgiftning (5%)

Idag har alla viss mängd tungmetall i kroppen. Det kommer från lågenergilampor, ljusrör, amalgam, vacciner, vattenrör, aluminiumskastruller och mycket mer. (Aluminium är strängt tagit inte ett tungmetall, men har liknande effekt i kroppen som tungmetaller). De flesta kan hantera mindre mängd tungmetaller, men några har en lägre avgiftningsförmåga än andra. Tungmetallförgiftning kan leda till kognitiva svårigheter, matintolerans och inflammationer i kroppen. Tungmetall kan tas bort med chelering, men behandlingen måste oftast ges kontinuerligt med 2-4 veckors mellanrum. Nyttiga kosttillskott kan vara zink, mangan, selen, kalcium och antioxidanter.

Behandlingstider

Att balansera upp biokemiska obalanser går inte över natten. Fortast går det vid folatbrist, där man på 1-4 veckor ser kraftig minskning av symptomen. Undermetylering tar längst tid. Medan de flesta undermetylerade kan ta TMG i kombination med folat och B12, bör man vid depression, ångest och tvång ta ren TMG och effekten på metyleringen blir då lägre. Det kan ta 2 månader innan man alls känner någon effekt vid kraftig undermetylering, att jämföra med att många med lätt undermetylering känner effekt av TMG direkt på 1-3 dagar. Ofta tar det 3-12 månader att helt bli av med alla depressiva symptom. Motion och meditation är också känt för att hjälpa. All behandling kan kombineras med mediciner.

Dr Walsh forskning är baserat på behandling av människor med olika psykiatriska sjukdomar. Han har tagit blodprov och urinprov på tusentals deprimerade patienter före, under och efter behandling där de kombinerat medicinsk behandling med läkemedel med kosttillskott. Hans slutsatser är inte fullt ut accepterade i svensk sjukvård.

Publicerad Lämna en kommentar

Gentest, genvägen till hälsa vid kroniska sjukdomar

Tolkning av gentest kronisk sjukdom

Om Gentest och Analys av gentester

Jag får ofta frågor om vad man kan göra vid olika kroniska sjukdomar. Oftast finns inga universalsvar. Två personer med samma diagnos behöver oftast olika dieter och kosttillskott. Därför uppmuntrar jag alla med kronisk sjukdom att göra ett gentest.

Idag är det populärt med anti-inflammatoriska dieter, men många av dessa är inte alls bra för alla med inflammationer i kroppen. ”Guldmjölk” med stora mängder curcumin gör ont värre för några personer. Tillskott av vanliga B-vitaminer är oftast negativt för autister och andra med mera allvarliga metyleringsdefekter. Spenat innehåller extrema mängder oxalat. Nötter är också mycket höga i oxalater och innehåller ofta olika mögeltoxiner. Mjölksyrad mat kan göra de med metyleringsdefekter sjuka då de innehåller stora mängder histamin. Alla de ’hälsosamma’ livsmedlen kan vara besvärliga för några personer.

Många grundorsaker till samma diagnos

Mycket är publicerad senaste tiden runt metylering och olika autoimmuna sjukdomar. Topp! Då är det ju bara att kolla av ’sin’ sjukdom på PubMed och se vad som kännetecknar de med ’min’ diagnos, tänker du kanske. Men var försiktig med dessa tankar. Ibland kan det finnas undergrupper inom de med samma diagnos, som gör att standardbehandlingen inte gäller just dig! T.ex. är MS en samlingsdiagnos för olika sjukdomar som skall ha helt motsatt behandling. ADHD är en jättevanlig diagnos, men så omfattande att de som fått diagnosen har helt olika underliggande problem. Läs mer om det på vårt blogginlägg om depression, det som står där gäller även vid ADHD.

Jag rekommenderar därför att börja med att göra ett gentest. Tro inte slavisk på gentestet heller, för beroende på hur man lever, -och hur mor och mormor levde-, kan vissa gendefekter spela större eller mindre roll. Men gentestet är i alla fall ett bra utgångspunkt. Ett förslag är att beställa ett sätt från 23andme.com. Det koster 179€ och tar ungefär 2 månader att få svar på. Tyvärr har myndigheterna kommit fram till att 23andme inte får tolka resultaten, utan medicinska svar skall du få av din läkare. (Stackar läkare, de fick knappast utbildning i att tolka genanalyser under studietiden.) Därför är du tvungen att leta upp tolkningen själv.

För hemma-forskaren finns en mycket detaljerad sida som kan koppla dina gendefekter mot publicerade artiklar om just den defekten. Några kan finna den intressant, men i ärlighetens namn är det hela rätt mastigt och ogenomträngligt. Det finns också ett antal olika betalsidor, där du betalar för att få tillgång till exakt samma information.

Den viktiga metyleringen

Då de flesta kroniska sjukdomar hänger ihop med metyleringsdefekter, kan det vara bra att börja med att undersöka huruvida du eller dina närmsta har metyleringsdefekter. En analys av detta hittar du på Nutrahacker, som även ger lite tips om vilka tillskott du behöver eller bör vara försiktig med. En annan mycket bra startsida är GeneticGenie som också tar utgångspunkt i metyleringen.

Att just metyleringen är så viktig vid kroniska sjukdomar, beror på att det är kroppens styrsystem. Får man metyleringen att fungera bra, så klarar kroppen ofta hantera många andra smådefekter av sig själv. Gendefekter betyder ju inte automatisk att du blir sjuk, utan bara att du måste agera lite annorlunda än genomsnittet för att hålla dig frisk.

Vanligast är att vara undermetylerad. Det tar tid att rätta till, men med lite tålamod, och tillskott som TMG och SAMe kan kroppen börja fungera normalt igen efter några månader. Övermetylering går betydligt lättare att korrigera.

Detox, kroppens avgiftning

Det är också viktigt att kroppen kan göra sig av med olika gifter. Vad som är gift, är faktiskt olika för olika människor; vi har inte alla samma förmåga att göra oss av med de kemikalier vi utsätts för. Ett exempel är sulfiter som ingår i väldigt många matvaror. Just sulfiter har jag personlig erfarenhet av; som vältränad ungdom fick jag svårt att andas. Jag blev andfått av minsta lilla. Det var inte astma eller hjärtbesvär. Det var sulfit-förgiftning. Jag fick kämpa med det länge, tills jag förstod att jag inte tålde sulfit. Tillskott av mangan och molybden kan hjälpa kroppen att bli av med sulfit, acetaldehyd, ammoniak och glutamat. Medan jag reagerar kraftigt på molybden och mangan, med muskelkramper, diarré, illamående och hjärndimma under tiden kroppen avgiftar sig, kommer andra inte alls att få någon effekt av molybden och mangan överhuvudtaget då de inte har överskott av dessa gifter i kroppen. Det är därför bra att endast ta tillskott som är viktigt för just DIN kropp. Var också uppmärksam på att negativa effekter på kort sikt, kan betyda att kroppen gör sig av med gifter. Det är bra i längden, men reducera dosen med de kosttillskott som ger starka symptom, det är bra att avgifta sig långsamt. Motsatt betyder en icke-effekt, att just det kosttillskottet kanske inte var viktigt för dig (just nu).

Nutrahacker är som sagt ett bra första verktyg. Det ger lite tips om vad som är fel i kroppen, och vilka tillskott man kan må bra av, och vad man skall undvika. Var uppmärksam på att många av de kosttillskott som nutrahacker rekommenderar, inte räknas som kosttillskott i Sverige. Försöker du importera dessa själv från USA kommer tullen att stoppa ditt paket och skicka det tillbaka till avsändaren. Vitaminer och mineraler är oftast godkända i Sverige så länge de inte är snack om megadoser. Andra, som vissa aminosyror, kan vara läkemedelsklassade och får endast köpas mot recept.

Var även uppmärksam på att multivitamin-mineralpreparat inte alltid är bra. De kan innehålla ämnen som folsyra, B12 och koppar som många reagerar negativt på. Det kan vara nödvändigt att ta varje vitamin och mineral för sig för att undvika få i sig ämnen man inte mår bra av.

Hur man praktiskt går tillväga

Även om man får en lista över vilka tillskott som är bra och dåliga, sägs det ju inget i dessa rapporter om dosering eller hur man skall gå till väga för att starta behandlingen. Min erfarenhet är att det är bra att börja med att stödja de funktioner som hjälper kroppen avgiftas. Behöver man bli av med tungmetaller, glutamat, sulfiter, aldehyd eller andra vanliga gifter, så är det första steget. Man bör börja väldigt försiktigt, då kroppen kan reagera kraftigt under avgiftningsperioden. Alla tidigare symptom förvärras, och man kan bli illamående, börja kräkas, få svårt att sova, få andningssvårigheter, diarré med mera. Det är inte bra för kroppen att avgiftningen går så fort! När man börjar med tillskott som skall leda gifter ut av kroppen, måste man dosera väldigt lågt och kanske börja med bara en tablett i veckan, och långsamt öka till en om dagen. Avgiftningssymptomen skall inte bli för kraftiga. Avgiftningen kan ta flera månader, men redan efter ungefär 1-2 månader kan man börja med TMG och SAMe eller annat som stärker metyleringen. Börjar man med TMG före avgiftningen har kommit igång, är risken annars att metyleringen drar igång och skapar ännu mera slagg. Metyleringscyklen fungerar inte fullt ut, och man får inte så bra effekt av TMG/SAMe.

Redan från dag 1 kan man börja med mineraler som zink, magnesium och kalcium. D-vitamin bör alla i Sverige ta när vi inte har högsommar, och B6/P-5-P är också bra för de flesta. Däremot kan B12 och folsyra/folat/metylfolat skapa problem i startfasen av behandling. Vanliga multivitaminer och vitamin/mineral-tabletter kan därför göra mer skada än nytta. Vanlig B12, cyanocobalamin, är skadligt för de vems kroppar inte kan omvandla cyanocobalamin till dess aktiva form. Det gäller framförallt många autister. De behöver höga doser metylcobalamin och skall undvika cyanocobalamin. Dock bör avgiftningen ha pågått ett tag innan man tillför metyl-B12 och folat.

Att hjälpa sitt barn

Ett gott råd de de som vill hjälpa sitt barn/syskon/förälder är att ni delar stora delar av det genetiska materialet. En person som har kronisk sjukdom, är sänkt av sin sjukdom. Det tar tid innan man ser effekten av någon behandling. Däremot kommer effekten synas snabbare hos en frisk person som fungerar bättre. Man kan alltså som mamma/pappa snabbare se om en viss behandling kommer ha effekt -och kanske även känna detox-reaktioner- och därmed kan man justera in behandlingen efter hur den fungerar på andra familjemedlemmar. Tänk dock på att barn behöver lägre dos och kanske inte tål att få tabletterna varje dag. De kan också behöva betydligt längre tid med att detoxa innan kroppen är av med alla gifter. Bättringen kommer långsamt och först efter att giftnivån in kroppen har minskat betydligt. När gifterna är ute ur kroppen, kan dock tillskott av DMG/TMG/SAMe ha förvånansvärt snabb och tydlig effekt.

En bra sida som berättar en hel del om olika gendefekter och metyleringsdefekter båda vid autism och vis autoimmuna sjukdomar är heartfixer. Den kan du besöka när du fått dina resultat från gentestet och läsa mer om de olika gendefekterna och lära mer.

 

Hoppas detta kan hjälpa någon att komma vidare med sin behandling av kroniska sjukdomar. Även om genanalyser inte ger hela svaret är det en mycket bra utgångspunkt för att starta behandlingen. Vi rekommenderar dig att i första hand använda naturliga kosttillskott som vitamin, mineraler och olika aminosyror för att balansera din och ditt barns biokemi. Lycka till!

 

 

 

Publicerad Lämna en kommentar

Depression Ångest

Depression, Ångest, och andra neurotiska sjukdomar

 

Depression kan bero på många olika orsaker, från sorgen över en närståendes död till  den eviga grå ledsamheten. Sorgen måste man hantera som bäst man kan, ingen diet hjälper mot sorg. Om man däremot tillhör gruppen som tror de blev födda ledsa, som alltid har kännt sig lite nedstämt så kanske depressionen har biokemiska orsaker. Jag tror jag vågar påstå att deprimerade är den grupp som bäst och snabbast mår bra av att rensa kroppen för peptider. Dock, igen, man måste vara konsekvent -på ett tidpunkt i livet när allt är svårt och jobbigt- absolut allt mjölkbaserad måste bort och förstärk gärna med enzymer. I dag är det oklart om man även bör undvika soja vid depression, jag har varken sett eller hört om kopplingen mellan soja och depression.

Börjar man på diet medan man är depressiv, bör man inte slute med medicinering eller terapi de första månaderna och endast efter att ha diskuterat med sin behandlare. Peptidurinanalysen är inte pålitlig vid medicinering då många  mediciner även bryter ned peptider i kroppen och därför indirekt fungerar som ett enzymtillskott. Står man på mediciner och vill göra en urinanalys måste detta meddelas vid inlämning av prov.

En intressant vetenskaplig artikkel undersöker mängden DPP-iv hos depressiva och finner att nivåerna är kraftigt sänkt  vid alvarlig depression. Då kvinnor har lägre DPP-iv  koncentration än män kan detta även förklara varför flera kvinnor än män blir depressiva. Enzymer av typen DPP-iv kan köpas receptfritt, och verkar kunna användas i behandling av depression, fast kommer endast ge full effekt om de kombineras med gluten- och kaseinfri diet.

Många människor berättar att de har blivit fri från sin depression efter att ha börjat på en gluten- ock kaseinfri diet. Särskillt verkar det vara viktigt att utesluta minsta lilla spår av kasein (mjölkprotein), observera att laktosfria produkter inte är kaseinfria! Använd inte ghee, ej heller fårost, getost eller annan animalsk mjölk eller ost.

Vid ren depression utan magbesvär, rekommenderas DPP-IV Forte och inte enzymkomplex. En startdos kan vara 1 kapsel vid varje huvudmål och en vid sänggående.

Vissa kosttillskott kan också hjälpa att lindra depression.

Observera att många kan ha en matsmältning som inte är optimal, och behöva hjälp med att återställa tarmflora och hantera matallergier som uppkommit efter lång tid på mat man inte tål.

Några hemsidor som berättar om peptidintolerans och depression:

deprimert i 40 år

samma effekt som morfin

ulike årsaker til depresjon og angst

Historier om bedring av depresjoner og adhd på glutenfri og melkefri kost

Vetenskapliga  referenser

Många fler artiklar hittar du i referanselistan.

”Decresed serum dipeptidyl peptidase IV activity in major depression”, M Maes, I De Meester, G Vanhoof, S Scharpé, E Bosmans, C Vandervorst, R Verkerk, B Minner, E Suy and J Raus, Biol Psychiatry, 30, 577-586, 1991
DPP-IV-enzymnivå är uppmätt hos deprimerte och i kontrollgrupp. Det är en invers korrelasion mellan enzym-aktivitet och grad av depressiva symptom. Det ble observerad lägre DPP-IV nivåer hos pasienter med allvarlig depression än i kontrollgruppen. Melankoliska patienter hade signifikant lägre enzymaktivitet än de med lättare depressioner. Män hade signifikant høgre serum-DPP-iv nivåer än kvinnor.

”Opioid peptides in affective disorders”, P A Berger and C B Nemeroff, Psychopharmacology; The third generation of progress ed: H Y Meltzer, chap. 63, 637-646, Raven Press, New York, 1987

”Opioid peptides and depression: The neuroendocrine approach”, A P Zis and J E Garland, Baillière´s Clinical Endocrinology and Metabolism, Chap 7, 5:1, 97-117, 1991

”Gluten may cause depression in people with non-celiac gluten sensitivity” S Peters, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, May 2014

”Association of b-endorphin with specific clinical symptomes of depression”, D F Darko, S C Risch, J C Gillin and S Golshan, Am J Psychiatry, 149:9, 1162-1167, 1992
Plasma b-endorfin koncentrationer hos depr. korrelerer positivt med ångest (psychic anxiety), fobier og tvångshandlingar, och det är potentiellt en relation också med somatisk ångest og panikkanfall.

”Lower serum propyl endopeptidase enzyme activity in major depression: Further evidence that peptidases play a role in the pathophysiology of depression”, M Maes, F Goossens, S Scharpé, H Y Meltzer, P D´Houndt and P Cosyns, Biol Psychiatry, 35, 545-552, 1994
PEP aktivitet är significant lägre hos deprimerade (48 pers) än i kontrollgrupp (32 pers). Aktiviteten var lägst hos melankoliska pasienter, något högre hos personer med major depression (u/melankolia), og ännu högre hos pasienter med minor depression. Enzymaktiviteten i alle pasientgrupper låg emellertid långt under aktiviteten hos kontrollgruppen. Det existerar en invers korrelasion mellam aktivitet av PEP og hur alvarlig depressionen är.

”Components of biological variation in propyl endopeptidase and dipeptidyl-peptidase IV activity in plasma of healthy subjects”, M Maes, S Scharpé, I De Meester, P Goossens, A Wauters, H Neels, R Verkerk, F De Meyer, P D´Houndt, D Peeters, C Schotte and P Cosyns, Clin Chem, 40:9, 1686-1691, 1994
Plasma PEP og plasma-DPP-IV nivå är mätta på 26 friska personer under ett år. p-PEP aktiviteten viste en cyklisk variasion under året, och var significant högre på høst och tidig  vinter än vid andra årstider. p-DPP-IV aktiviteten var ockå cyklisk med nära halva frekvensen av p-PEP aktiviteten. I medel var aktiviteten sign. högre på sommaren och tidlig vinter. Det är inte sett någon biologisk orsak til variationerna.

”Alterations in plasma dipeptyl peptidase IV enzyme activity in depression and schizophrenia: effect of antidepressants and antipsychotic drugs”, M Maes, I De Meester, S Scharpé, R Desnyder, R Ranjan and H Meltzer, Acta Psychiatr Scand, 93, 1996
DPP-IV og PEP är uppmätt i 21 friska, 13 schizofrena och 46 depressiva pasienter. DPP-IV var lägre hos deprimerade än i kontrollgruppen, mens de sch låg högre än kontrollgruppen. DPP-nivåen ändrade sig inte när pasienterna blev satta på antidepressiva eller antipsykotika. Hos schhittades ett mycket significant samband mellan DPP-IV og PEP, något som kan tyde på at enstaka peptidaseaktiviteter är förhöjda vid sch.

Publicerad Lämna en kommentar

Opioida Peptider

Under matsmältningen bryts proteiner ned till mindre protein-fragment, peptider, och vidare till aminosyror, som kroppen kan ta upp och nyttogöra sig. Några av dessa peptider är opioida, det vill säga att de har en verkan som liknar opiumets (morfinets) inverkan på kroppen. De olika peptiden har dock lite olika verkan. På kort sikt kan ett överskott av opioida peptider leda till övergående mentala störningar som hallucinasioner, paranoia, social isolation, depression eller ångest, beroende på vilka peptider kroppen har ett överskott av. Höga nivåer av opioida peptider över lång tid kan ge bestående hjärnskador.

Precis som man blir beroende av opium och morfin, blir kroppen också beroende av opioida peptider. Man blir ’hög’ på mjölk och mjöl om man är proteinintolererant. Därför är många proteinintoleranta mycket förtjusta i just denna typen mat. Några dricker många liter mjölk om dagen. Några vill bara äta bröd och pasta. Ett starkt begär efter mat som innehåller kasein eller gluten kan vara ett starkt tecken på proteinintolerans.

Då diet gör att man inte längre får opioida peptider, får kroppen abstinenssymptom. Det fungerar på samma sätt som för knarkare. Första tiden på diet kan vara besvärlig, och alla psykistriska symptom kan förstärkas. Man mår dåligt, även fysiskt. Det är ett stort steg i rätt riktning som visar att kroppen håller på att rensa ut gifterna. Efter några veckor är det över. Därför är det viktigt att man inte hoppar av dieten för tidigt, det tar tid att återställa allt.

Opioida peptider kommer i första hand från gluten och mjölkprotein (kasein), men även hemoglobin (blod-protein) och soja kan ge upphov till opioida peptider. Läs mer om olika opioida peptider HÄR.

Publicerad Lämna en kommentar

Referenser

Några länkar till andra sider om protein-intolerans

En svensk blog om barn och unga med protein-intoleransproblematik:

http://www.lchffamiljen.se/blogs/mikaela-alenas

http://www.utanforskap-neuropedagogen.blogspot.se/

Den norska protein-intoleranse foreningen NPIF har en mycket bra och informativ hemsida om protein-intolerans, medicinska aspekter, diet, patienterfaringer etc.

www.npif.no

En svensk sida om diet vid autism (samma diet fungerar förståss för alla andra också, det handlar om gluten och kaseinfritt kosthåll):

www.autismdiet.se,     https://www.facebook.com/autismdiet

En norsk sida om att leva på mjölk/gluten/sockerfri diet:

http://unesmat.blogg.no/1390643079_diba.html

Svensk sida om gluten- och mjölkfri mat:
www.glutenochmjolkfri.se
har också en blogg med lite kostråd

Några Facebook-sidor som handlar om gluten och mjölkfri matlagning är:

Gluten- & Mjölkfri
Gluten- og melkefritt (på norska)
Mjölkfri mat och bakning (använder gluten)
Naturligt glutenfritt, mejerifritt & FODMAP-vänlig kost
Allergimat
Glutenintoleranta veganer/vegetarianer (utan kött och fisk också)

 
Hur man praktiskt går till väga: förslag på kokböcker, inköpsställen med mera:

Det finns numera flera bra kokböcker som tar upp glutenfri och kaseinfri matlagning. Sök på ”gluten” så får man upp en hel del. Några förslag är:

Mat för barn med autism och ADHD : därför fungerar en diet utan mjölk och gluten
av Annika Röed
2012 | Svenska | ISBN 9789172412491
(använder ghee -klaret smör- som några av oss inte tål!  Testa försiktigt, individuella variationer.)

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk
av Ulrika Hoffer
2014 | Svenska | ISBN 9789174243291
En absolut favorit, med riktigt goda recept!

Även vegan-recept utan gluten går bra, men ofta är dessa på engelska, och eftersträver en annan smak än vad vi är van vid och använder ingredienter som inte alltid är att hitta här hemma.

En annan kul bok, som man får använda med gott omdöme då den i viss mån använder ost, smör etc, är Åsa Söderbergs ”Paleo, naturlig mat och livsstil”. Många inspirerende recept, där mjölkprodukterna lätt kan plockas bort.

En bokserie i 3 band om mjölk och gluten och hur det påverkar kroppen:
Michael Håkansson: Gluten och mjölk, källan till moderna sjukdomar,
köpas här.

Glutenfritt mjöl och pasta kan man köpa prisvärt på Glutenfrittmjol.se

En e-butik som bara säljer mat utan gluten och kasein/mjölk är Glutenochmjolkfri.se. Några av varorna är även utan soja och socker. Glutenochmjolkfri säljer specialkost och kosttillskott för människor med proteinintolerans. Samt enzymer som bryter ner gluten och mjölk.

Om du vill beställa kosttillskott   från USA, där det är billigare, så  är iHerb.com en bra sida, använd koden här under, så får du rabatt på din första beställning. Observera att frakt, svensk moms och tullavgifter tillkommer, så slutpriset är högre än priset du ser på sidan. Använd kod TVD987
.Undvik beställningar över 1500kr för att inte få problem med höga tullavgifter.

Publicerad Lämna en kommentar

Enzymer som kan hjälpa matsmältningen

Då grundorsaken till de fysiska och psykiska problem man får av  proteinintolerans är en bristfällig  produktion av enzymer, kan det hjälpa att tillföra kroppen enzymer.  Det får inte vara vilka enzymer som helst, utan måste givetvis vara av den typ enzymer som fattas i kroppen. För de som har problem med kasein och gluten, finns det numera några olika sorter enzympreparat att välja på. Ett preparat på marknaden kallas DPP-iv, och verkar ha tydlig effekt i att bryta ner kasein och dess opioida peptider. DPP-iv har lite mindre  påverkan på gluten, -och särskilt blir effekten av enzympreparaten sänkt vid samtidig intag av mjölk-. Ett intressant försök från Stanford University i USA gick ut på att kombinera olika enzympreparat, och man fann att en viss kombination hade bra effekt på nedbrytning av gluten, i motsats till när enzympreparaterna togs var för sig.  Olika producenter som alla säljer DPP-iv kan i realiteten ha lite olika enzymblandningar och vara olika effektiva på nedbrytning av både kasein och gluten.     Det finns numera många enzympreparat som hjälper vid olika psykiatriska diagnoser, såsom Kirkmans Enzyme-complete, TriEnza, och  AFP Peptizyde from Houston Enzymes.

Även om man lever på en strikt diet kommer det tyvärr att finnas små rester av opioida peptider i kroppen, som ett enzymtillskott kan hjälpa till att rensa ur. Ett stort försök har gjorts av föräldrar till autistiska barn, och där såg man att enzymer gjorde att runt en fjärdedel mådde bättre med enzymer men  fick fortsätta på diet, hälften kan sluta delvis med diet och en fjärdedel kan skippa diet helt om de tar enzymer. För dessa barnen, som ofta hade multipla matallergier, är det att delvis slippa diet ett jättestort steg! Även de som fortsatte på diet var jättenöjda med enzymer, då enzymer gjorde barnen glada och nöjda, de fick bra matsmältning, många av symptomen som förknippas med autism försvann helt eller delvis. Ett tips är att alltid ta  kapslar till varje måltid och en ny kapsel 3-4 timmar efter måltiden,  då enzymerna bryts ner i kroppen och inte varar under hela matsmältningsperioden. Sista kapseln för dagen  tas på kvällen på tom mage. Enzymerna är helt ofarliga, de är testade på samma sätt som man tester läkemedel. Att ta enzymer på tom mage ger inga problem med halsbränna eller magsår, enzymerna angriper inte levande vävnad.   Observera att de kan påverka andra mediciner som tas samtidigt. Fråga din läkare om detta, eller vänta minst 4 timmar mellan att du tar enzymer och att du tar andra läkemedel.

Igen bör man ha i bakhuvudet att abstinenssymptom kan uppstå och förvärra alla symptom den första tiden. Starkare symptom första tiden betyder alltså att kroppen rensar ur gifter, och att behandlingen är på rätt väg.  Många upplever också att de blir lösa i magen och illamående första tiden på enzymer. Ta en paus, det beror på att  kroppen jobbar med att läka tarmen. Att köra på för hårt med enzymbehandling gör att immunsystemet blilr överbelastat. För att den långsiktiga läkningen skall gå så bra coh fort som möjligt, bör man ta en paus på 3-7 dagar och sedan bara ta så mycket enzymer som kroppen klarar utan att reagera med diarré, illamående eller andra utrensningssymptom.

Det finns rätt många olika enzymkomplex, varav bara några av dem innehåller DPP-IV. Och av de som säger de innehåller DPP-IV är det högst varierande hur mycket de innehåller. Många av enzymerna på svenska marknaden har inte så hög koncentration. Läs gärna guiden om hur man tar enzymer och hittar rätt på GlutenochMjolkfris blogg. Prova ut vilken dos som behövs, ofta är det 2-4 kapslar/måltid.

Vid samtidig celiaki, är dagens rekommendationer att fortsätta diet. Vid celiaki är det nödvändigt att även ta enzymer som  byter ner kolhydrat, då kan andra enzymkomplex vara att rekommendera.

Kosttillskott som kan vara värt att utvärdera

Första tiden på diet kan kroppen vara i stort behov av extra näring. När man i flera år har levd på ensidig kost och ätit mat som kroppen inte tål, har tarmernas förmåga att ta upp näring blivit försämrad. Många får allergier och andra kroppsliga besvär till följd av en dålig tarmhälsa. Bakteriebalansen i tarmerna har oftast blivit rubbad, och de goda bakterierna kanske har fått stå tillbaka för dåliga bakterier eller svamp. Många kan ha fått det som nu kallas leaky gut (läckande tarm), och kanske även autoimmuna sjukdomar.

Svamp (Candida) kan växa till sig i en dålig fungerande tarm och ge luftbesvär (pruttar mycket, luftsmärtor), trötthet, sämre immunförsvar  och förstärkar problem med läckande tarm så som allergier, eksem etc. Allergier kan därför bli bättre om man under några månader undviker att föda svampen. Svamp gillar snabba kolhydrater som socker, vitt mjöl, vitt ris, stärkelse, alkohol och juice. Många väljer därför att vara försiktiga med socker och snabba kolhydrater de första månadarna på diet.  Även svampdödande medel (nystatin, candidase, vitlök, pau d’arco te, kaprylsyra och även i viss mån kokosolja) kan vara bra för att slå ner svampen. Reducera heller sockermängden än att ersätta med nya alternativ där vi ennå inte känner till hur ämnerna påverkar kroppen. Har man svårt att stå emot sötsuget, kan man försöka att ta kromtillskott, det hjälper kroppen att hantera blodsockeret så sötsuget blir mindre. GT Formula är ett Krom-tillskott gjort med tanke på candida-besvär. Även gröna smoothiesar verkar ha bra effekt för att bekämpa sockersuget.

Särskillt för personer med hyperaktivitet, ADHD, rastlöshet och irritabelt humör kan det vara värdt att testa en period med Teanin. Teanin är en aminosyra som verkar lungnade på nervsystemet. Några säger även att teanin gör att de kan sluta med mediciner. Om man vill testa, kan ett bra utgångspunkt vara 1-3 kapslar när man vaknar (innan frukost) och 1-3 kapslar vid sänggående. Man ser inverkan rätt fort, inom ett par veckor bör man kunde känna ett annat lugn i kroppen och man får mer tålamod. Justera dosen efter någon vecka, när man ser om det har effekt eller ej. Söker man på nätet, kan teanin heta L-teanin, L-theanine eller Theanine. Varje kapsel bör vara på 200mg. Undvik preparat som kommer från Kina, preparat från USA är dyrare, men säkrare.

Fettsyror är också viktigt för denna gruppen, nästan alla har problem att ta upp tillräckligt med fettsyror från tarmen. Fettsyrorna bör innehålla båda omega-3 och omega-6; t.ex. en blandning av EPA och DHA (omega-3) och GLA (omega-6). DHA främjar ffa hjärnans funktion och andelen DHA i blandningen bör vara rätt hög för människor med proteinintolerans. EPA hjälper bland annat till att dämpa inflammationer i kroppen. De medel som det är mest reklam för har rätt små mängder fettsyror i sig, det är smart att inte bara kolla på pris utan även på hur mycket av dessa fettsyror som ingår. Tänk på att om kroppen är tom för fettsyror tar det tid att fylla på lagret, så en hög dos de första 2-3 månaderna kan vara bra.

Probiotika är nyttigt första tiden. Bakteriefloran i tarmen är typisk i obalans av att man har ätit mat man inte tål. Det tar tid för bakterierna att få fäste, så en probiotika-kur bör pågå under ca 2 månader för att ha effekt.

Magnesium har många brist på. Observera att kalktabletter kan ge magnesiumbrist. Många i dagens Sverige har brist på  D-vitamin, D-vitamin tillskott är viktigt. Det gäller inte bara de med diagnoser utan alla andra också.

I motsats till vad de flesta tror, får man inte kalciumbrist av att inte dricka mjölk. För att kroppen skall ta upp kalcium, behövs D-vitamin, som många i Sverige har brist på, sedan vi har lite sol här. Det är därför man får benskörhet i norra Europa, men inte i Sydostasien där man undviker mjölkprodukter. Vi rekommenderar därför inte kalciumtillskott till alla som går på diet som en generell regel, utan endast om det konstaterats brist. Vid konstaterad bris är det viktigt att ta D-vitamin och magnesium för att underlätta för kroppen att absorbera calcium. Bra naturliga  kalciumkällor är gröna grönsaker, särskillt gröna bladgrönsaker samt frön som sesamfrön (skalet).

Om du vill beställa   från USA, där det är billigare, så  är iHerb.com en bra sida, använd koden här under, så får du rabatt på din första beställning. Observera att frakt, svensk moms och tullavgifter tillkommer, så slutpriset är högre än priset du ser på sidan. Använd kod TVD987

 

Några ord med mediciner
Jag förstår alla som väljer att medicinera mot ADD/ADHD.  Man tror att man gör livet lättare både för sitt barn och för resten av familjen och skolan. Samtidigt bör man känna till att långtidseffekterna av medicinering är försämring av tillståndet, samt även ångest och depression. Efter 3 och 6 år ses ingen som helst positiva effekter av medicinering, men allvarliga bieffekter uppstår, främst psykologiska problem. Medicinering hjälper alltså bara på kort sikt, upp till ett år. Barnen fick inte bättre skolresultat, men blev mer fogliga på kort sikt. I längden blev följden att fler hoppade av skolan eller fick gå om, och många mår dåligt av medicinerna.  Att sluta med medicinerna är också förknippad med abstinensbesvär, och under någon månad efter att ha slutat med mediciner mår man som sämst.  Se länk nedan.

 

Referenser Enzymer

”Highly efficient gluten degradation with a newly identified prolyl endoprotease: implications for celiac disease”
Dariusz Stepniak , Liesbeth Spaenij-Dekking , Cristina Mitea , Martine Moester , Arnoud de Ru , Renee Baak-Pablo , Peter van Veelen , Luppo Edens , Frits Koning, American Journal of Physiology – Gastrointestinal and Liver PhysiologyPublished 1 October 200 6Vol. 291no. G621-G629DOI: 10.1152/ajpgi.00034.2006

”Consumption of gluten with gluten-degrading enzyme by celiac patients: a pilot-study.” 2013: Greetje J Tack; Jeroen Van Bergen; Jolanda M W van de Water; B Mary E von Blomberg; Anita C E Vreugdenhil; Petra Bonnet; Maaike J Bruins; Luppo Edens; Engelina M C Kooy-Winkelaar; Ilma Korponay-Szabo; Chris J Mulder; Marco W J Schreurs; Frits Koning
World journal of gastroenterology : WJG 2013;19(35):5837-47.
Safety, tolerability, and activity of ALV003: results from two phase 1 single, escalating-dose clinical trials
M Siegel, ME Garber, AG Spencer, W Botwick… – Digestive diseases and …, 2012 – Springer

”Aspergillus Protein Degradation Pathways with Different Secreted Protease Sets at Neutral and Acidic pH”, Dev Sriranganadane, Patrice Waridel , Karine Salamin , Utz Reichard, Eric Grouzmann , Jean-Marc Neuhaus , Manfredo Quadroni and Michel Monod
J. Proteome Res., 2010, 9 (7), pp 3511–3519
Publication Date (Web): May 20, 2010

”Enzymes for Autism” Karen Di Felice, en mycket bra bok som vi rekommenderar, kan köpas på GlutenochMjolkfri.se

Referenser Medicinering
http://www.expressen.se/debatt/riskabel-overtro-pa-adhd-medicinering/

ADHD-medicinering ger sämre skolresultat

Publicerad Lämna en kommentar

GFCF Gluten och Mjölkfri Diet

Gluten och mjölkfri mat

rundstenen i behandling av proteinintolerans är att leva på en gluten- och/eller kaseinfri diet. Om man primärt reagerar på gluten eller på kasein kan ses från urin-analysen, men då resultatet av denna också beror på vad man ätit veckorna innan analysen kan det vara klokt att börja med att ta bort båda under en utvärderingstid. Det stora flertal som har proteinintolerans reagerar både på gluten och kasein. Vad man reagerar mest på, kan man ofta gissa sig till utifrån de symptom som starkast gör sig gällande.

Gluten förekommer i  våra vanliga sädesslag: vete, råg och korn. Mat som är märkt som naturligt glutenfria är lämpliga. Havre är i princip glutenfritt, men då det ofta förekommer att odlingen (åkeren) innehåller små mängder vete och havren oftast förpackas i fabriker som även hanterar vete, räknas inte havre som glutenfritt med mindre det kommer från särskillda åkrar där man aldrig odlat vete, och odlingen har tagits om hand i en fabrik där det inte samtidigt hanteras vete.  När man tar bort dessa spannmål måste man ta bort bröd, pasta, kakor men även tänka genom alla hel- och halvfabrikata som kan innehålla gluten. Det kan gälla korv, pajer, färdigrätter, såser, pastejer, pizza, lakrits med mera. Dessutom, om man delar kök med någon som äter gluten bör man ha olika skärbrädor och egna paket med bordsmargarin.

Nu kommer den svåra biten, då vi alla är individer, som reagerar olika starkt och tål olika stora mängder föroreningar i maten.

Reagerar man bara lite på gluten, kan nog havre fungera, men det är individuellt och man får prova att äta bara lite havre efter en längre tid – några veckor – på glutenfri diet. Personer med ’lätt’ proteinintolerans, alltså de med bara lätta symptom och gärna  problem av typen depression, ångest, koncentrationsstörningar, kan  ofta tåla små mängder gluten och använda havre, soja och vetestärkelse. Även om man reagerar på havegryn, kan havremjölk fungera, den är nästan glutenfri.

Några är mycket känsliga. Det gäller i första hand de som också mår sämst av gluten. De flesta med allvarliga diagnoser, som autism och schizofreni, verkar reagera även på mycket små mängder gluten. Tillhör man denna katagorien bör man även vara försiktig med mat som är märkt som glutenfri, då den ofta innehåller vetestärkelse, havreprodukter eller andre källor till spårmängder av gluten.  Vetestärkelse är vanligt i ’glutenfri’ mat, men innehåller små mängder gluten. Dock så lite att gruppen med celiaki oftast inte reagerar, varför den kallas ’glutenfri’. Många med proteinintolerans tål betydligt mindre gluten innan de

 

Men vad kan man äta då?

Att må bra med GFCF-dieten innebär i praktiken att man oftast måste undvika hel- och halvfabrikat. Däremot går det bra att äta rent kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt, nötter och frön.  Glutenfritt bröd (utan mjölk!) går bra, men tänk på att det kan vara bakat med vetestärkelse, som många med proteinintolerans reagerar negativt på. Mjölken kan gärna bytas ut mot olika sorters mjölkfri växtmjölk, men några med proteinintolerans reagerar även på soja. Här måste man tyvärr prova sig fram då detta är individuellt. Havrebaserade produkter kan innehålla små mängder gluten. Enligt Oatley (som tillverkar havreprodukter) ligger glutenhalten i deras produkter under 100 ppm vilket torde vara tillräckligt  för de flesta med celiaki men  om man är proteinintolerant och känslig är även den  halten för hög. Däremot går rismjölk bra, liksom mandelmjölk, hasselnötsmjölk och liknande. Det finns gluten- och kaseinfria alternativ till nästan all mat:
soja- och havreglass finns i alla större affärer, men tänk på att både soja och havre kan ge symptom för känsliga individer. Det finns kokosglass naturell och med fruktsmak att köpa på nätet. Sorbet kan också användas.
soja och havre ’grädde’ kan användes för att göra egna gräddsåser. Alternativt kan man  använda ris eller kokos’grädde’, det finns även som vispgrädde som blir riktigt fluffig och smakar gott. Risgrädden är oftast lite söt i smaken och kanske inte så bra till gryter, men kokosgrädden går bra till nästan all mat. Man kan också göra ’grädde’ baserad på mandel, hasselnötter eller cashewnötter.
alternativ mjölkfri ost påminner inte riktigt om vanlig ost, och fungerar inte likadant när den värms upp. På senare tid har det kommit ’ostar’ som fungerar att smälta till lasagne etc.  Det finns goda mjukostar baserade på soja. Sojamjölsbaserad parmesanost, ”grattugiato” smakar mycket likt originalet och är god till pasta, men innehåller soja.  Det finns även     rismjölk-ost, ost gjord på cashew och på mängder av alternativa råvaror.

Publicerad Lämna en kommentar

Att leva med proteinintolerans

Tror du att du reagerar på mat som mjölk och mjöl? Eller undrar du om din nedstämthet, eller barnens bokstavskombinationer kan lindras? Ett bra första steg är att göra en urinanalys. Urinanalysen kan inte göras efter att man har påbörjat dieten, då gifterna lakas ur kroppen under dieten och inte längre kan spåras i urinet. Kom ihåg att skriva om du går på några mediciner, då vissa mediciner mot depression, psykoser etc. kan bryta ner peptider och påverkar tolkningen av peptidurinanalysen. Har man en bra läkare är det bra också att utesluta celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom och liknande. De fleste med glutenintolerans har  inte celiaki, och hur känslig man är för mängden gluten man tål har inte att göra med om man har celiaki eller ej.

Har man en bra läkare, och magproblem, är det också bra ifall man kan testa allergier genom blodprov. Och har man länge gått med dålig matsmältning är det bra att kolla eventulla näringsbrister.  Dock måste man sätta upp en tidgräns: om man i, säg, ett år har försökt att inte göra något alls och det inte har fungerat, kan man ju fundera på att i stället försöka med diet.

Många som mår dåligt, tycker det verkar krångligt med diet. Numera finns det enzymer på marknaden som tar bort behovet av diet för det stora flertalet, men de koster pengar. Man får inte heller snåla för mycket, då en för låg dos gör att man inte blir bättre. Vanliga matsmältningsenzymer fungerar inte, utan man måste ta proteaser. De finns bara att köpa på ett ställe i Sverige idag; Glutenochmjolkfri.se.

Responsen på diet och enzymbehandling är individuell, men en riktlinje kan vara att man de första 1-2 veckorna märker en försämring som beror på abstinens. Det är inget skämt: de flesta mår sämre till en början. Sedan kommer man långsamt tillbaka till där man var innan dieten. När det har gått längre tid, — 4-8 veckor bör man se en tydlig skillnad. För några kommer en tydlig förbättring redan efter några dagar, för andra tar det längre tid. Några menar mjölk försvinner på ett par dagar, men för andra kan det ta månader att bli bra. Gluten har ofta en långsam respons, förbättringen kommer så gradvis att det kan vara svårt att själv märka att man mår bättre.

Man bör också tänka på att undvika ämnen i maten som verkar som peptidasehämmare, alltså ämnen som generellt försvårar nedbrytning av mat. Det gäller konserveringsmedel som bensoater, som vi finner i lingon, honung, acetylsalicylsyra (värktabletter), hjortron med mera. Även färgämnen som azofärgämnen försvårer matsmältningen kan kan förvärra symptom på t.ex. hyperaktivitet.