Publicerad Lämna en kommentar

Gentest, genvägen till hälsa vid kroniska sjukdomar

Tolkning av gentest kronisk sjukdom

Om Gentest och Analys av gentester

Jag får ofta frågor om vad man kan göra vid olika kroniska sjukdomar. Oftast finns inga universalsvar. Två personer med samma diagnos behöver oftast olika dieter och kosttillskott. Därför uppmuntrar jag alla med kronisk sjukdom att göra ett gentest.

Idag är det populärt med anti-inflammatoriska dieter, men många av dessa är inte alls bra för alla med inflammationer i kroppen. ”Guldmjölk” med stora mängder curcumin gör ont värre för några personer. Tillskott av vanliga B-vitaminer är oftast negativt för autister och andra med mera allvarliga metyleringsdefekter. Spenat innehåller extrema mängder oxalat. Nötter är också mycket höga i oxalater och innehåller ofta olika mögeltoxiner. Mjölksyrad mat kan göra de med metyleringsdefekter sjuka då de innehåller stora mängder histamin. Alla de ’hälsosamma’ livsmedlen kan vara besvärliga för några personer.

Många grundorsaker till samma diagnos

Mycket är publicerad senaste tiden runt metylering och olika autoimmuna sjukdomar. Topp! Då är det ju bara att kolla av ’sin’ sjukdom på PubMed och se vad som kännetecknar de med ’min’ diagnos, tänker du kanske. Men var försiktig med dessa tankar. Ibland kan det finnas undergrupper inom de med samma diagnos, som gör att standardbehandlingen inte gäller just dig! T.ex. är MS en samlingsdiagnos för olika sjukdomar som skall ha helt motsatt behandling. ADHD är en jättevanlig diagnos, men så omfattande att de som fått diagnosen har helt olika underliggande problem. Läs mer om det på vårt blogginlägg om depression, det som står där gäller även vid ADHD.

Jag rekommenderar därför att börja med att göra ett gentest. Tro inte slavisk på gentestet heller, för beroende på hur man lever, -och hur mor och mormor levde-, kan vissa gendefekter spela större eller mindre roll. Men gentestet är i alla fall ett bra utgångspunkt. Ett förslag är att beställa ett sätt från 23andme.com. Det koster 179€ och tar ungefär 2 månader att få svar på. Tyvärr har myndigheterna kommit fram till att 23andme inte får tolka resultaten, utan medicinska svar skall du få av din läkare. (Stackar läkare, de fick knappast utbildning i att tolka genanalyser under studietiden.) Därför är du tvungen att leta upp tolkningen själv.

För hemma-forskaren finns en mycket detaljerad sida som kan koppla dina gendefekter mot publicerade artiklar om just den defekten. Några kan finna den intressant, men i ärlighetens namn är det hela rätt mastigt och ogenomträngligt. Det finns också ett antal olika betalsidor, där du betalar för att få tillgång till exakt samma information.

Den viktiga metyleringen

Då de flesta kroniska sjukdomar hänger ihop med metyleringsdefekter, kan det vara bra att börja med att undersöka huruvida du eller dina närmsta har metyleringsdefekter. En analys av detta hittar du på Nutrahacker, som även ger lite tips om vilka tillskott du behöver eller bör vara försiktig med. En annan mycket bra startsida är GeneticGenie som också tar utgångspunkt i metyleringen.

Att just metyleringen är så viktig vid kroniska sjukdomar, beror på att det är kroppens styrsystem. Får man metyleringen att fungera bra, så klarar kroppen ofta hantera många andra smådefekter av sig själv. Gendefekter betyder ju inte automatisk att du blir sjuk, utan bara att du måste agera lite annorlunda än genomsnittet för att hålla dig frisk.

Vanligast är att vara undermetylerad. Det tar tid att rätta till, men med lite tålamod, och tillskott som TMG och SAMe kan kroppen börja fungera normalt igen efter några månader. Övermetylering går betydligt lättare att korrigera.

Detox, kroppens avgiftning

Det är också viktigt att kroppen kan göra sig av med olika gifter. Vad som är gift, är faktiskt olika för olika människor; vi har inte alla samma förmåga att göra oss av med de kemikalier vi utsätts för. Ett exempel är sulfiter som ingår i väldigt många matvaror. Just sulfiter har jag personlig erfarenhet av; som vältränad ungdom fick jag svårt att andas. Jag blev andfått av minsta lilla. Det var inte astma eller hjärtbesvär. Det var sulfit-förgiftning. Jag fick kämpa med det länge, tills jag förstod att jag inte tålde sulfit. Tillskott av mangan och molybden kan hjälpa kroppen att bli av med sulfit, acetaldehyd, ammoniak och glutamat. Medan jag reagerar kraftigt på molybden och mangan, med muskelkramper, diarré, illamående och hjärndimma under tiden kroppen avgiftar sig, kommer andra inte alls att få någon effekt av molybden och mangan överhuvudtaget då de inte har överskott av dessa gifter i kroppen. Det är därför bra att endast ta tillskott som är viktigt för just DIN kropp. Var också uppmärksam på att negativa effekter på kort sikt, kan betyda att kroppen gör sig av med gifter. Det är bra i längden, men reducera dosen med de kosttillskott som ger starka symptom, det är bra att avgifta sig långsamt. Motsatt betyder en icke-effekt, att just det kosttillskottet kanske inte var viktigt för dig (just nu).

Nutrahacker är som sagt ett bra första verktyg. Det ger lite tips om vad som är fel i kroppen, och vilka tillskott man kan må bra av, och vad man skall undvika. Var uppmärksam på att många av de kosttillskott som nutrahacker rekommenderar, inte räknas som kosttillskott i Sverige. Försöker du importera dessa själv från USA kommer tullen att stoppa ditt paket och skicka det tillbaka till avsändaren. Vitaminer och mineraler är oftast godkända i Sverige så länge de inte är snack om megadoser. Andra, som vissa aminosyror, kan vara läkemedelsklassade och får endast köpas mot recept.

Var även uppmärksam på att multivitamin-mineralpreparat inte alltid är bra. De kan innehålla ämnen som folsyra, B12 och koppar som många reagerar negativt på. Det kan vara nödvändigt att ta varje vitamin och mineral för sig för att undvika få i sig ämnen man inte mår bra av.

Hur man praktiskt går tillväga

Även om man får en lista över vilka tillskott som är bra och dåliga, sägs det ju inget i dessa rapporter om dosering eller hur man skall gå till väga för att starta behandlingen. Min erfarenhet är att det är bra att börja med att stödja de funktioner som hjälper kroppen avgiftas. Behöver man bli av med tungmetaller, glutamat, sulfiter, aldehyd eller andra vanliga gifter, så är det första steget. Man bör börja väldigt försiktigt, då kroppen kan reagera kraftigt under avgiftningsperioden. Alla tidigare symptom förvärras, och man kan bli illamående, börja kräkas, få svårt att sova, få andningssvårigheter, diarré med mera. Det är inte bra för kroppen att avgiftningen går så fort! När man börjar med tillskott som skall leda gifter ut av kroppen, måste man dosera väldigt lågt och kanske börja med bara en tablett i veckan, och långsamt öka till en om dagen. Avgiftningssymptomen skall inte bli för kraftiga. Avgiftningen kan ta flera månader, men redan efter ungefär 1-2 månader kan man börja med TMG och SAMe eller annat som stärker metyleringen. Börjar man med TMG före avgiftningen har kommit igång, är risken annars att metyleringen drar igång och skapar ännu mera slagg. Metyleringscyklen fungerar inte fullt ut, och man får inte så bra effekt av TMG/SAMe.

Redan från dag 1 kan man börja med mineraler som zink, magnesium och kalcium. D-vitamin bör alla i Sverige ta när vi inte har högsommar, och B6/P-5-P är också bra för de flesta. Däremot kan B12 och folsyra/folat/metylfolat skapa problem i startfasen av behandling. Vanliga multivitaminer och vitamin/mineral-tabletter kan därför göra mer skada än nytta. Vanlig B12, cyanocobalamin, är skadligt för de vems kroppar inte kan omvandla cyanocobalamin till dess aktiva form. Det gäller framförallt många autister. De behöver höga doser metylcobalamin och skall undvika cyanocobalamin. Dock bör avgiftningen ha pågått ett tag innan man tillför metyl-B12 och folat.

Att hjälpa sitt barn

Ett gott råd de de som vill hjälpa sitt barn/syskon/förälder är att ni delar stora delar av det genetiska materialet. En person som har kronisk sjukdom, är sänkt av sin sjukdom. Det tar tid innan man ser effekten av någon behandling. Däremot kommer effekten synas snabbare hos en frisk person som fungerar bättre. Man kan alltså som mamma/pappa snabbare se om en viss behandling kommer ha effekt -och kanske även känna detox-reaktioner- och därmed kan man justera in behandlingen efter hur den fungerar på andra familjemedlemmar. Tänk dock på att barn behöver lägre dos och kanske inte tål att få tabletterna varje dag. De kan också behöva betydligt längre tid med att detoxa innan kroppen är av med alla gifter. Bättringen kommer långsamt och först efter att giftnivån in kroppen har minskat betydligt. När gifterna är ute ur kroppen, kan dock tillskott av DMG/TMG/SAMe ha förvånansvärt snabb och tydlig effekt.

En bra sida som berättar en hel del om olika gendefekter och metyleringsdefekter båda vid autism och vis autoimmuna sjukdomar är heartfixer. Den kan du besöka när du fått dina resultat från gentestet och läsa mer om de olika gendefekterna och lära mer.

 

Hoppas detta kan hjälpa någon att komma vidare med sin behandling av kroniska sjukdomar. Även om genanalyser inte ger hela svaret är det en mycket bra utgångspunkt för att starta behandlingen. Vi rekommenderar dig att i första hand använda naturliga kosttillskott som vitamin, mineraler och olika aminosyror för att balansera din och ditt barns biokemi. Lycka till!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *