Publicerad Lämna en kommentar

Enzymer som kan hjälpa matsmältningen

Då grundorsaken till de fysiska och psykiska problem man får av  proteinintolerans är en bristfällig  produktion av enzymer, kan det hjälpa att tillföra kroppen enzymer.  Det får inte vara vilka enzymer som helst, utan måste givetvis vara av den typ enzymer som fattas i kroppen. För de som har problem med kasein och gluten, finns det numera några olika sorter enzympreparat att välja på. Ett preparat på marknaden kallas DPP-iv, och verkar ha tydlig effekt i att bryta ner kasein och dess opioida peptider. DPP-iv har lite mindre  påverkan på gluten, -och särskilt blir effekten av enzympreparaten sänkt vid samtidig intag av mjölk-. Ett intressant försök från Stanford University i USA gick ut på att kombinera olika enzympreparat, och man fann att en viss kombination hade bra effekt på nedbrytning av gluten, i motsats till när enzympreparaterna togs var för sig.  Olika producenter som alla säljer DPP-iv kan i realiteten ha lite olika enzymblandningar och vara olika effektiva på nedbrytning av både kasein och gluten.     Det finns numera många enzympreparat som hjälper vid olika psykiatriska diagnoser, såsom Kirkmans Enzyme-complete, TriEnza, och  AFP Peptizyde from Houston Enzymes.

Även om man lever på en strikt diet kommer det tyvärr att finnas små rester av opioida peptider i kroppen, som ett enzymtillskott kan hjälpa till att rensa ur. Ett stort försök har gjorts av föräldrar till autistiska barn, och där såg man att enzymer gjorde att runt en fjärdedel mådde bättre med enzymer men  fick fortsätta på diet, hälften kan sluta delvis med diet och en fjärdedel kan skippa diet helt om de tar enzymer. För dessa barnen, som ofta hade multipla matallergier, är det att delvis slippa diet ett jättestort steg! Även de som fortsatte på diet var jättenöjda med enzymer, då enzymer gjorde barnen glada och nöjda, de fick bra matsmältning, många av symptomen som förknippas med autism försvann helt eller delvis. Ett tips är att alltid ta  kapslar till varje måltid och en ny kapsel 3-4 timmar efter måltiden,  då enzymerna bryts ner i kroppen och inte varar under hela matsmältningsperioden. Sista kapseln för dagen  tas på kvällen på tom mage. Enzymerna är helt ofarliga, de är testade på samma sätt som man tester läkemedel. Att ta enzymer på tom mage ger inga problem med halsbränna eller magsår, enzymerna angriper inte levande vävnad.   Observera att de kan påverka andra mediciner som tas samtidigt. Fråga din läkare om detta, eller vänta minst 4 timmar mellan att du tar enzymer och att du tar andra läkemedel.

Igen bör man ha i bakhuvudet att abstinenssymptom kan uppstå och förvärra alla symptom den första tiden. Starkare symptom första tiden betyder alltså att kroppen rensar ur gifter, och att behandlingen är på rätt väg.  Många upplever också att de blir lösa i magen och illamående första tiden på enzymer. Ta en paus, det beror på att  kroppen jobbar med att läka tarmen. Att köra på för hårt med enzymbehandling gör att immunsystemet blilr överbelastat. För att den långsiktiga läkningen skall gå så bra coh fort som möjligt, bör man ta en paus på 3-7 dagar och sedan bara ta så mycket enzymer som kroppen klarar utan att reagera med diarré, illamående eller andra utrensningssymptom.

Det finns rätt många olika enzymkomplex, varav bara några av dem innehåller DPP-IV. Och av de som säger de innehåller DPP-IV är det högst varierande hur mycket de innehåller. Många av enzymerna på svenska marknaden har inte så hög koncentration. Läs gärna guiden om hur man tar enzymer och hittar rätt på GlutenochMjolkfris blogg. Prova ut vilken dos som behövs, ofta är det 2-4 kapslar/måltid.

Vid samtidig celiaki, är dagens rekommendationer att fortsätta diet. Vid celiaki är det nödvändigt att även ta enzymer som  byter ner kolhydrat, då kan andra enzymkomplex vara att rekommendera.

Kosttillskott som kan vara värt att utvärdera

Första tiden på diet kan kroppen vara i stort behov av extra näring. När man i flera år har levd på ensidig kost och ätit mat som kroppen inte tål, har tarmernas förmåga att ta upp näring blivit försämrad. Många får allergier och andra kroppsliga besvär till följd av en dålig tarmhälsa. Bakteriebalansen i tarmerna har oftast blivit rubbad, och de goda bakterierna kanske har fått stå tillbaka för dåliga bakterier eller svamp. Många kan ha fått det som nu kallas leaky gut (läckande tarm), och kanske även autoimmuna sjukdomar.

Svamp (Candida) kan växa till sig i en dålig fungerande tarm och ge luftbesvär (pruttar mycket, luftsmärtor), trötthet, sämre immunförsvar  och förstärkar problem med läckande tarm så som allergier, eksem etc. Allergier kan därför bli bättre om man under några månader undviker att föda svampen. Svamp gillar snabba kolhydrater som socker, vitt mjöl, vitt ris, stärkelse, alkohol och juice. Många väljer därför att vara försiktiga med socker och snabba kolhydrater de första månadarna på diet.  Även svampdödande medel (nystatin, candidase, vitlök, pau d’arco te, kaprylsyra och även i viss mån kokosolja) kan vara bra för att slå ner svampen. Reducera heller sockermängden än att ersätta med nya alternativ där vi ennå inte känner till hur ämnerna påverkar kroppen. Har man svårt att stå emot sötsuget, kan man försöka att ta kromtillskott, det hjälper kroppen att hantera blodsockeret så sötsuget blir mindre. GT Formula är ett Krom-tillskott gjort med tanke på candida-besvär. Även gröna smoothiesar verkar ha bra effekt för att bekämpa sockersuget.

Särskillt för personer med hyperaktivitet, ADHD, rastlöshet och irritabelt humör kan det vara värdt att testa en period med Teanin. Teanin är en aminosyra som verkar lungnade på nervsystemet. Några säger även att teanin gör att de kan sluta med mediciner. Om man vill testa, kan ett bra utgångspunkt vara 1-3 kapslar när man vaknar (innan frukost) och 1-3 kapslar vid sänggående. Man ser inverkan rätt fort, inom ett par veckor bör man kunde känna ett annat lugn i kroppen och man får mer tålamod. Justera dosen efter någon vecka, när man ser om det har effekt eller ej. Söker man på nätet, kan teanin heta L-teanin, L-theanine eller Theanine. Varje kapsel bör vara på 200mg. Undvik preparat som kommer från Kina, preparat från USA är dyrare, men säkrare.

Fettsyror är också viktigt för denna gruppen, nästan alla har problem att ta upp tillräckligt med fettsyror från tarmen. Fettsyrorna bör innehålla båda omega-3 och omega-6; t.ex. en blandning av EPA och DHA (omega-3) och GLA (omega-6). DHA främjar ffa hjärnans funktion och andelen DHA i blandningen bör vara rätt hög för människor med proteinintolerans. EPA hjälper bland annat till att dämpa inflammationer i kroppen. De medel som det är mest reklam för har rätt små mängder fettsyror i sig, det är smart att inte bara kolla på pris utan även på hur mycket av dessa fettsyror som ingår. Tänk på att om kroppen är tom för fettsyror tar det tid att fylla på lagret, så en hög dos de första 2-3 månaderna kan vara bra.

Probiotika är nyttigt första tiden. Bakteriefloran i tarmen är typisk i obalans av att man har ätit mat man inte tål. Det tar tid för bakterierna att få fäste, så en probiotika-kur bör pågå under ca 2 månader för att ha effekt.

Magnesium har många brist på. Observera att kalktabletter kan ge magnesiumbrist. Många i dagens Sverige har brist på  D-vitamin, D-vitamin tillskott är viktigt. Det gäller inte bara de med diagnoser utan alla andra också.

I motsats till vad de flesta tror, får man inte kalciumbrist av att inte dricka mjölk. För att kroppen skall ta upp kalcium, behövs D-vitamin, som många i Sverige har brist på, sedan vi har lite sol här. Det är därför man får benskörhet i norra Europa, men inte i Sydostasien där man undviker mjölkprodukter. Vi rekommenderar därför inte kalciumtillskott till alla som går på diet som en generell regel, utan endast om det konstaterats brist. Vid konstaterad bris är det viktigt att ta D-vitamin och magnesium för att underlätta för kroppen att absorbera calcium. Bra naturliga  kalciumkällor är gröna grönsaker, särskillt gröna bladgrönsaker samt frön som sesamfrön (skalet).

Om du vill beställa   från USA, där det är billigare, så  är iHerb.com en bra sida, använd koden här under, så får du rabatt på din första beställning. Observera att frakt, svensk moms och tullavgifter tillkommer, så slutpriset är högre än priset du ser på sidan. Använd kod TVD987

 

Några ord med mediciner
Jag förstår alla som väljer att medicinera mot ADD/ADHD.  Man tror att man gör livet lättare både för sitt barn och för resten av familjen och skolan. Samtidigt bör man känna till att långtidseffekterna av medicinering är försämring av tillståndet, samt även ångest och depression. Efter 3 och 6 år ses ingen som helst positiva effekter av medicinering, men allvarliga bieffekter uppstår, främst psykologiska problem. Medicinering hjälper alltså bara på kort sikt, upp till ett år. Barnen fick inte bättre skolresultat, men blev mer fogliga på kort sikt. I längden blev följden att fler hoppade av skolan eller fick gå om, och många mår dåligt av medicinerna.  Att sluta med medicinerna är också förknippad med abstinensbesvär, och under någon månad efter att ha slutat med mediciner mår man som sämst.  Se länk nedan.

 

Referenser Enzymer

”Highly efficient gluten degradation with a newly identified prolyl endoprotease: implications for celiac disease”
Dariusz Stepniak , Liesbeth Spaenij-Dekking , Cristina Mitea , Martine Moester , Arnoud de Ru , Renee Baak-Pablo , Peter van Veelen , Luppo Edens , Frits Koning, American Journal of Physiology – Gastrointestinal and Liver PhysiologyPublished 1 October 200 6Vol. 291no. G621-G629DOI: 10.1152/ajpgi.00034.2006

”Consumption of gluten with gluten-degrading enzyme by celiac patients: a pilot-study.” 2013: Greetje J Tack; Jeroen Van Bergen; Jolanda M W van de Water; B Mary E von Blomberg; Anita C E Vreugdenhil; Petra Bonnet; Maaike J Bruins; Luppo Edens; Engelina M C Kooy-Winkelaar; Ilma Korponay-Szabo; Chris J Mulder; Marco W J Schreurs; Frits Koning
World journal of gastroenterology : WJG 2013;19(35):5837-47.
Safety, tolerability, and activity of ALV003: results from two phase 1 single, escalating-dose clinical trials
M Siegel, ME Garber, AG Spencer, W Botwick… – Digestive diseases and …, 2012 – Springer

”Aspergillus Protein Degradation Pathways with Different Secreted Protease Sets at Neutral and Acidic pH”, Dev Sriranganadane, Patrice Waridel , Karine Salamin , Utz Reichard, Eric Grouzmann , Jean-Marc Neuhaus , Manfredo Quadroni and Michel Monod
J. Proteome Res., 2010, 9 (7), pp 3511–3519
Publication Date (Web): May 20, 2010

”Enzymes for Autism” Karen Di Felice, en mycket bra bok som vi rekommenderar, kan köpas på GlutenochMjolkfri.se

Referenser Medicinering
http://www.expressen.se/debatt/riskabel-overtro-pa-adhd-medicinering/

ADHD-medicinering ger sämre skolresultat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.