Publicerad 5 kommentarer

Depression: Grundorsaker och behandling

depression grundorsaker och alternativ behandling

De vanligaste grundorsaker till depression

Depression brukar ses på som ett tillstånd där kroppen har för lite serotonin, och man brukar därför behandla det med SSRI. SSRI är läkemedel som hindrar att serotonin återupptas. Många mår bättre av SSRI (dock med vissa biverkningar), men för andra har det mindre effekt och kan sågar ge starkare depression. En som har jobbat mycket med att förstå de biokemiska orsakerna till depression, är Dr William Walsh. Hans forskning är baserad på undersökningar av tusentals patienter, och han har hittat mönster som varit okända inom vården fram tills nu. Här skall jag kort redogöra för hans forskning inom depression.

De 5 huvudorsakerna till depression

Depression har inte bara en orsak, utan flera. Dock är några mer vanliga. Han pekar ut 5 huvudorsaker, och har gjord cirkeldiagrammet ovan som visar på hur vanliga dessa olika grundorsaker är.

Undermetylering (38% av alla deprimerade)

Undermetylering är den vanligaste orsaken till depression, och den som bäst behandlas inom den traditionella vården. Typisk för den undermetylerade gruppen är lågt serotonin och låg SAMe/SAH-kvot. Typisk har de också problem med histamin, läs mer om det här. Som alltid vid undermetylering, blir DPP-IV enzymerna i kroppen skadade, och tillskott med DPP-IV kan ge snabb effekt. De är ofta tävlingsmänniskor och har en stark vilja att lyckas. Några är på gränsen till perfektionister. Andra kan älta små oförrätter och/eller ha tvångstankar och ritualer. Höga histaminvärden gör att de ofta kan ha allergibesvär, särskilt olika former för pollenallergi och andra luftburna allergier. De kan verka lugna på ytan, men under finns ett sinne i uppror och med starka känslor. Undermetylerade är den gruppen som mår bäst av antidepressiva som SSRI, dock kan de ha stora biverkningar. SAMe lyfter nivåerna av serotonin, och kan fungera minst lika bra som antidepressiva (SSRI) och lika snabbt.

Dessa personer behöver hjälpa upp sin metylering med hjälp av t.ex. TMG, trimetylglycin. Det kan med fördel kombineras med B-6 eller pyridoxal-5-fosfat, som är den aktiva formen av vitaminet. Vanliga B-vitamin-komplex gör ofta depressionen värre. De kan även ha brist på zink, magnesium och selen. Kortsiktigt kan enzymer med tillskott av DPP-IV ge bra effekt (TriEnza, AFP Peptizyde).

Folat-brist (20%)

Den näst största gruppen med depression har folat-brist. (Folat, folsyra och folininsyra är alla namn på vitamin B-9.) De visar helt olika svar på blodprov jämfört med den undermetylerade gruppen. De har nämligen lågt serum folat, lågt histamin, högt SAMe/SAH-kvot och förhöjda halter dopamin och noradrenalin. Denna grupp mår inte bra av SSRI! Många har mycket ångest, och kan ha panikångest. De kan vara känsliga mot mat och kemikalier, men i motsats till de undermetylerade reagerar de oftast inte starkt på luftburna allergener. De är overmetylerade, och inte tävlingsinriktade och underpresterar ofta. Många har en konstnärlig eller musikalisk ådra.

Denna gruppen behöver folat! Gärna förstärkt med övriga B-vitaminer (B-12, B-3 och B-6) samt zink.

Kopparförgiftning (17%)

För några kan högt koppar i blodet leda till utarmning av zink, och låg aktivitet i vissa enzymer. Det är i första hand kvinnor som drabbas av koppar-förgiftning, och fokus är alltid att sänka kopparhalten i kroppen. Ofta kommer ångesten och depressionen i samband med hormonella obalanser, som vid pubertet, förlossning (post-partum depression) eller klimateriet. De bör inte ha kopparspiral. Dricksvatten som kommer genom kopparrör bör rensas för koppar, eller man kan köpa vatten på flaska. Ofta har dessa människor även tinnitus, och kan ha nickelallergi eller reagera negativt på oädla metaller, -t.ex. i smycken.

Zink och vitaminer med antioxidativ effekt är till hjälp. Zink måste fasas in långsamt. Det är riskfyllt att behandla kopparförgiftning på egen hand, och bör utföras i samarbete med utbildad personal.

Pyroluria (15%)

Pyrolia beror på en samtidig allvarlig brist på B-6 och zink. Det resulterar i stor undermetylering, inflammationer i kroppen, och låg serotonin och GABA.

Typiska drag är plötsliga, häftiga humöromslag, stark ångest och låg tröskel för stress. B-6 bristen gör att man sällan kommer ihåg sina drömmer. Korttidsminne kan vara dåligt, och det påverkar förmågan att läsa. Många har svårt att äta tidigt på dagen, och hoppar frukosten,- och ibland även lunchen. Typisk är de tunna på armar och ben, allt kroppsfett ligger på lår, rumpa och mage. De har svårt att få solbränna och är ofta känsliga för ljus och ljud.

Självklart skall pyroluria behandlas med zink och P-5-P (aktivt B-6), gärna med tillskott av biotin.

Tungmetallförgiftning (5%)

Idag har alla viss mängd tungmetall i kroppen. Det kommer från lågenergilampor, ljusrör, amalgam, vacciner, vattenrör, aluminiumskastruller och mycket mer. (Aluminium är strängt tagit inte ett tungmetall, men har liknande effekt i kroppen som tungmetaller). De flesta kan hantera mindre mängd tungmetaller, men några har en lägre avgiftningsförmåga än andra. Tungmetallförgiftning kan leda till kognitiva svårigheter, matintolerans och inflammationer i kroppen. Tungmetall kan tas bort med chelering, men behandlingen måste oftast ges kontinuerligt med 2-4 veckors mellanrum. Nyttiga kosttillskott kan vara zink, mangan, selen, kalcium och antioxidanter.

Behandlingstider

Att balansera upp biokemiska obalanser går inte över natten. Fortast går det vid folatbrist, där man på 1-4 veckor ser kraftig minskning av symptomen. Undermetylering tar längst tid. Medan de flesta undermetylerade kan ta TMG i kombination med folat och B12, bör man vid depression, ångest och tvång ta ren TMG och effekten på metyleringen blir då lägre. Det kan ta 2 månader innan man alls känner någon effekt vid kraftig undermetylering, att jämföra med att många med lätt undermetylering känner effekt av TMG direkt på 1-3 dagar. Ofta tar det 3-12 månader att helt bli av med alla depressiva symptom. Motion och meditation är också känt för att hjälpa. All behandling kan kombineras med mediciner.

Dr Walsh forskning är baserat på behandling av människor med olika psykiatriska sjukdomar. Han har tagit blodprov och urinprov på tusentals deprimerade patienter före, under och efter behandling där de kombinerat medicinsk behandling med läkemedel med kosttillskott. Hans slutsatser är inte fullt ut accepterade i svensk sjukvård.

5 reaktioner på “Depression: Grundorsaker och behandling

 1. Jag har en fråga: 5HTP nämns inte i ditt inlägg. Varför?

  1. Många läkemedel används på mer eller mindre välgrundade uppfattningar mot depression. Studier på 5-HTP är inte så övertygande, vilket iofs även gäller för SSRI, men jag är ingen stor anhängare av 5-HTP. Det har flera orsaker;
   * Det är inte ett godkänt kosttillskott i Sverige.
   * Min filosofi är att hitta grundorsaken och balansera upp kroppens biokemi framför att tillföra syntetiskt framställda kemikalier. Istället för att ta 5-HTP kan man t.ex. ta B6 eller den aktiva substansen 5P5. Genom att gå in med B6 istället kan man balansera biokemin på rätt nivå. Inte bara kan serotoninhalterna öka, men ett antal enzymer kan samtidigt få bättre funktion etc vilket ger många positiva spin-offs. Även i de fall där 5-HTP har effekt mot depression, ser jag risken att man maskerar grundproblemet. Man kanske medicinerar bort symptomet men rätter inte till den grundläggande orsaken.
   * Nu sägs 5-HTP höja serotonin, men det är inte säkerställt att det verkligen är låga serotoninhalter som ger depression.

 2. Kan man ta något prov för att se vilken typ man tillhör?

 3. Var kan man vända sig om man vill mäta SAMe/SAH-kvot och Histamin?

 4. Om man tar SAM-e och L-metionin i pulverform, tar kroppen upp dem, eller måste det vara kapslar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *